NYHETER 2022-11-29 KL. 13:12

Bodde hos gravid flickvän – döms till böter

Av Rickard Gustafsson

En laholmare döms till över 10 000 i dagsböter för att ha bott på en adress han inte var folkbokförd på. Mannen nekar till brott och hävdar att han bor på en annan adress men att det var naturligt att han spenderade mycket tid i flickvännens lägenhet då de väntar barn tillsammans.

Bodde hos gravid flickvän – döms till böter
En 37-årig laholmare döms i Halmstad tingsrätt mot sitt nekande för folkbokföringsbrott. Foto: Rickard Gustafsson/Arkivbild

Misstanken om folkbokföringsbrott uppstod när Laholmspolisen skulle hålla förhör med den 37-årige laholmaren i ett annat ärende. En patrull åkte hem till mannens bostad och där öppnade en annan man som berättade att han bott i lägenheten i andra hand sedan en tid.
Han berättade för polisen att 37-åringen inte bodde kvar och nu bodde hos sin flickvän i en annan del av Laholm.

Polisen beslutade att göra en husrannsakan och konstaterade att det inte fanns några som helst spår eller saker som tillhörde 37-åringen. I lägenheten fanns prylar tillhörande andrahandsinnehavaren och hans flickvän.

I husrannsakan i flickvännens lägenhet var det dock gott om saker som tillhörde laholmaren och det togs som intäkt för att mannen bodde på annan adress än den han var folkbokförd. Flickvännen berättade dessutom att han bott där sedan några månader tillbaka.

37-åringen har i förhör nekat till brottet. Han berättar att han i flera år spenderat mycket tid hos flickvännen men att han bor där han är folkbokförd. Att han hade majoriteten av sina ägodelar hos flickvännen, vid tidpunkten för polisens husrannsakan, var i allra högsta grad naturligt då paret var gravida tillsammans, menade laholmaren.

För polisen förklarade han att lägenheten lånat ut till en person som jobbade på hans pappas företag medan denne sökte eget boende och att 37-åringen antingen sov på soffan i sin egen lägenhet eller hos flickvännen.

Att det inte fanns några som helst personliga tillhörigheter i hans egen lägenhet vid polisens husrannsakan berodde på att han flyttat dem tillfälligt till sitt lägenhetsförråd.
Om det verkligen stämmer är oklart då polisen vid husrannsakan aldrig undersökte förrådet.

Tingsrätten anser dock att det är "mycket osannolikt" att han de dagar och nätter som han inte tillbringat hos flickvännen skulle ha bott där en annan man
och hans flickvän bodde. Domstolen anser, genom åklagarens bevisning, att 37-åringen inte bodde i sin egen lägenhet och att vad han sagt i förhör kan lämnas utan avseende. Laholmaren döms mot sitt nekande och straffas med dagsböter på totalt 10 500 kronor.

Det är sedan 2018 ett brott att inte anmäla sin nya adress till Skatteverket inom en vecka efter flytt.