NYHETER 2022-06-17 KL. 16:56

Blodvite när män misshandlades i bilbaksäte

Av Rickard Gustafsson

Hotfulla telefonsamtal samt provocerande snapchat-bilder på ett av brottsoffren och den dömde 22-åringens ex-flickvän ska ha varit upprinnelsen till uppgörelsen som inträffade i en bil i Laholm. Tingsrätten dömer 22-åringen för misshandel av två män, men konstaterar samtidigt att brottsoffren provocerat fram händelsen.

Blodvite när män misshandlades i bilbaksäte
Halmstads tingsrätt har dömt en 22-årig man till villkorlig dom och samhällstjänst för misshandel. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Misshandeln inträffade på en parkering på Nyby industriområde under en kväll i mitten av september ifjol. Tingsrätten slår fast att en 22-årig man från Halmstad med knytnävsslag gett sig på en laholmare och en halmstadsbo som vid tidpunkten satt i baksätet i en bil.

Laholmaren fick motta slag i ansiktet vilka gav en blåtira samt knäckte näsan, med sprutande blod som följd. När halmstadbon försökte skydda sin kompis från 22-åringens våld fick även han ta emot slag i huvudet.

Misshandeln var kulmen på ett händelseförlopp som påbörjats en stund tidigare då parterna om vartannat hotat varandra i telefonsamtal och i Snapchat-meddelanden. Versionerna om händelserna går isär.

22-åringen hävdar att han umgåtts med de två männen kvällen innan händelsen och dagen efter bett dem swisha pengar som han lagt ut. De ska ha vägrat att betala och senare skickat en bild när laholmaren pussade 22-åringens ex-flickvän och därefter uttalat hot mot både 22-åringen och hans familj. 22-åringen hävdade även nödvärn då han vittnade om att det var laholmaren som slog först.

Laholmaren och halmstadbon hävdade i sin tur att de inte alls riktat några hot eller slagit 22-åringen, utan förklarar upprinnelsen med att 22-åringen hotade dem då han blev arg för att de umgåtts med hans ex.

Tingsrätten fäster stor vikt på förarens och framsätespassagerarens (ex-flickvännens) vittnesmål. De två kvinnorna lyckades sära på männen i baksätet och vittnade om att de hört hotfulla telefonsamtal, från båda håll, under bilresan till Laholm. De vittnade om att 22-åringen var den som började veva med slag, men ingen av dem säger sig dock ha sett att laholmaren eller halmstadbon slog tillbaka.

Domstolen anser att 22-åringens nödvärnsrätt kan avskrivas då han begett sig frivilligt till platsen och var den som startade bråket. Samtidigt konstaterar rätten att 22-åringen utsatts för viss provokation och att det inte kan uteslutas att de båda brottsoffren initierade mötet.

22-åringen döms för misshandel till villkorlig dom förenat med 75 timmars samhällstjänst. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse i 2 månader ha dömts ut. På grund av provokationen mer än halverade tingsrätten laholmarens skadeståndsanspråk och halmstadbon blev helt utan.