Klik venligst
NYHETER 2023-11-01 KL. 06:07

Blocket-kunder blåstes på hundratusentals kronor

Av Rickard Gustafsson

För att finansiera sitt spel- och knarkmissbruk lyckades en 32-årig sydhallänning få flera personer att köpa varor via falska Blocket-annonser. Bedrägeriet inbringade hundratusentals kronor, men köparna fick aldrig varorna levererade.

Blocket-kunder blåstes på hundratusentals kronor
I en säljannons på Blocket hade den 32-årige sydhallänningen lagt ut den här lastbilen. Den inbringade 174 000 kronor, men levererades aldrig till köparen. Foto: Polisens förundersökning

En 32-årig sydhallänning åtalas vid Halmstads tingsrätt misstänkt för grovt bedrägeri, olovlig identitetsanvändning och penningtvättbrott.

De tre åtalspunkterna sträcker sig flera år tillbaka i tiden, 2020-2021, under en period där mannen hade stora problem med spel- och knarkmissbruk.

Ett av bedrägerierna innefattar en Blocket-annons där han under falsk identitet vilseledde en företagare i Stockholm att betala ut 174 000 kronor för köp av en lastbil. Överlämnandet av fordonet skulle ske i Uppsala men gång på gång förhalade 32-åringen affären för att till sist göra sig helt okontaktbar.

Företagaren lyckades få tag i personen vars identitet 32-åringen utnyttjat, en företagare i Umeå, som givetvis inte hade en aning om vad som stod på.

Samma bedrägeriupplägg användes även vid en försäljning av tre lastbilsväxlarflak. Den här gången använde sig 32-åringen av en identitet som ”lånats” av en Uppsalabo. En företagare i Katrineholm betalade över 70 000 kronor men såg aldrig röken av flaken.

32-åringen misstänks även för penningtvättbrott där han lyckats förmå en polsk medborgare att betala ut nästan 230 000 kronor i förskott för en grävare som han sett i en Blocket-annons.

Sydhallänningen har i förhör erkänt brotten, men har haft svårt att i detalj redogöra för hur det gått till då hans livssituation under perioden var väldigt rörig på grund av kokain- och spelmissbruk.