Klik venligst
NYHETER 2024-02-08 KL. 16:57

Blocket-bedragare får 14 månaders fängelse

Av Rickard Gustafsson

Den 33-åring som stått åtalad för att ha lurat flera människor genom falska Blocket-annonser har dömts till 14 månaders fängelse. Mannen ska även betala tillbaka nästan en halv miljon kronor till sina brottsoffer.

Blocket-bedragare får 14 månaders fängelse
Halmstads tingsrätt dömde 33-åringen på samtliga åtalspunkter. Påföljden blev 14 månaders fängelse och skadestånd på närmare en halv miljon kronor. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

LT har tidigare berättat om bedrägerierna som den nu 33-årige mannen genomförde under åren 2020-2021.

Förundersökningen har tagit tid, men har nu fått sitt rättsliga efterspel genom en dom i Halmstads tingsrätt där mannen erkände alla de brott han stod åtalad för.

33-åringens svar var dock inte särskilt uttömmande och han svarade ofta att han inte kom ihåg vad som hänt. Dels för att lång tid förflutit sedan bedrägeribrotten begicks, dels för att han under den aktuella perioden var djupt nere i ett narkotika- och spelberoende.

Den här lastbilen marknadsförde 33-åringen i en Blocket-annons. Köparen betalade 174 000 kronor men såg naturligtvis aldrig röken av fordonet. Foto: Polisens förundersökning

Konceptet för bedrägerierna var relativt enkelt, men genomtänkt. Genom falska annonser på Blocket gav han sken av att han ville sälja en rad fordon som en lastbil med container, grävmaskin och lastväxlarflak.

För att dölja bluffarna och uppfattas som trovärdig ”lånade” han identiteter från personer med verkliga företag, däribland företagare i Umeå och Uppsala.

Fordonsaffärerna gjordes upp och köparna satte in pengarna genom antingen swish- eller direkta banköverföringar, eller via mejlfaktura på 33-åringens konto. Pengar som han sedan slussade vidare till vänners eller familjemedlemmars konton.

Totalt lyckades mannen komma över nästan 480 000 kronor från tre brottsoffer.

Polis och åklagare har kartlagt hur pengarna från de olika bedrägerierna flödat mellan mannen och hans släktingars konton. Foto: Polisens förundersökning

Åklagaren åtalade mannen för två fall av grovt bedrägeri med olovlig identitetsanvändning och ett fall av penningtvättsbrott. 33-åringen erkände rubbet.

Domstolen valde i ett av bedrägerifallen att i stället döma utifrån åklagarens andrahandsyrkande, penningtvättsbrott, då bevisningen inte var ”tillräckligt robust”.

33-åringen har ett digert brottsregister, med 25 prickar i bagaget, och döms till 14 månaders fängelse. Utöver det ska han betala tillbaka alla pengar som brottsoffren satt in på hans konto – med ränta.

Tingsrätten anser att Umeå-företagaren, som fick sin identitet använd vid ett av bedrägerierna, har utsatts för kränkning och tilldöms ett skadestånd på 5 000 kronor.