NYHETER 2023-08-23 KL. 14:49

Bli dubbad till riddare på arkeologidagen

Av Johan W Jönsson

På söndag den 27 augusti är det dags för arkeologidagen. Den arrangeras runt om i hela Sverige och i Laholm äger den rum på Lagaholms fästning. Temat för länet är ”Det danska Halland”. I Laholm blir arkeologidagen till en medeltidsdag där det bland annat går att bli dubbad till riddare av självaste ”Arn”.

Bli dubbad till riddare på arkeologidagen
Joakim "Arn" Nätterqvist kommer att finnas på plats på Lagaholms slottsruin för att dubba den hugade till riddare. Foto: Rickard Gustafsson/Collage

Lagaholms slott, numera slottsruin, har haft starka kopplingar till Danmark genom historien och har även tillhört vårt grannland. Att fira en arkeologi- och medeltidsdag på just den platsen känns därför logiskt. Projektet ”Lagaholm med omnejd” pågår parallellt fram till 2025.

Nathalie Sandberg, destinationsutvecklare på Laholms kommun, berättar:

– Det är väldigt kul att vi får möjligheten att lyfta inte bara Arkeologidagen utan även platsen och projektet som vi startade upp under våren. Syftet med projektet "Lagaholm med omnejd" är att vidareutveckla platsen som besöksmål och få fler såväl nationella som internationella turister att upptäcka Laholms historia.

Årets firande av Arkeologidagen i Laholm beskrivs som en spännande familjefest. Det blir bland annat uppvisningar av Scania Jacks, som visar hur man slogs på medeltiden iförda tidsenliga rustningar. Det blir också bland annat medeltida dans med föreningen Cadenza.

Besökarna kan också gå på skattjakt och utmana familj och vänner i en medeltida trekamp. Man kan dessutom gå på guidning, se på akrobatik och eldshow samt bli dubbad till riddare av skådespelaren Joakim Nätterqvist. Som spelade just riddaren Arn i filmerna om densamma.

Det blir även en liten marknad med lokala utställare. Arkeologiska fynd som hittats i närområdet ska visas upp och Statkraft har öppet i sitt besökscentrum. Medeltidsdagen på söndag äger rum mellan klockan 10 och 16. Blir eventet lyckat är tanken att det ska bli årligt återkommande.

Att ha arkeologi-/medeltidsdagen vid Lagaholms slottsruin är passande. Inte minst med tanke på temat och de danska kopplingarna. Foto: Rickard Gustafsson/arkiv