NYHETER 2023-09-11 KL. 16:50

”Betala – annars är det skottpengar på dig”

Av Rickard Gustafsson

En sydhallänning i 60-årsåldern har åtalats vid Halmstad tingsrätt misstänkt för försök till utpressning. I ett sms hotade han, enligt åklagaren, att skada eller döda sin kusin om denne inte betalade tillbaka pengar som han påstår att kusinen stulit av honom.

”Betala – annars är det skottpengar på dig”
En man i 60-årsåldern står åtalad i Halmstads tingsrätt misstänkt för försök till utpressning. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Det var en sen natt i april i år som sydhallänningen skickade ett hotfullt sms till sin kusin. Budskapet gick inte att misstolka: ”Du har en månad på dig att betala pengarna som du stulit av mig. Efter det är det skottpengar på dig”.

I sms:et stod bland annat också ”jag vill bara ha exakt samma summa som du stal av mig” och utöver det ingick även detaljerade uppgifter om vilken bank och vilket kontonummer pengarna skulle sättas in på.

Hotet fick motsatt verkan. Kusinen överförde aldrig några pengar och gick samma dag raka vägen till polisen och anmälde sin släkting.

I polisförhör beskriver kusinen hur han och hans familj hotats till och från ända sedan 2005 då den påstådda pengastölden ska ha ägt rum. Kusinen berättar vidare att stölden är något ”han fått för sig” och att släktingen genom åren beskyllt olika personer för att tagit pengarna samt att det stulna beloppet varierat.

Det här är ett utdrag ur det sms som den misstänkte sydhallänningen skickade till sin kusin. Foto: Polisens förundersökning

Sydhallänningen har för polisen erkänt att han skickat sms:et men menar att avsikten med meddelandet bara var att få tillbaka de stulna pengarna. Han säger sig förstå att det kan tolkas som ett allvarligt hot, men hävdar att han aldrig haft några intentioner att skada sin kusin.

Bakgrunden till sms:et kan härledas till en händelse vid en Statoilmack i Malmö för över 15 år sedan.

Sydhallänningen berättade i förhöret att kusinen och dennes kompis då stal 300 000 kronor som han förvarade i handskfacket i sin bil, medan han var inne i butiken. Pengar han tagit ut för att betala polska hantverkare som renoverat hans hus.

Kusinen är inte lika övertygad om att hotet inte skulle verkställas men säger till polisen att han inte tror att hans släkting skulle skjuta honom.

Däremot räknar han upp flera andra vedergällningsmetoder som exempelvis att släktingen skulle kunna ge sig i kast med att punktera däcken på hans bil, kasta sten genom fönstren till hans hus eller till och med försöka sätta eld på huset.