NYHETER 2022-07-08 KL. 11:28

Bedrägeriförsöken mot äldre fortsätter

Av Johan W Jönsson

Laholms Sparbank gick via sin Facebooksida ut och varnade för bedragare. Nu har ytterligare två anmälningar om bedrägeriförsök och ett fullbordat bedrägeri kommit in till polisen.

Bedrägeriförsöken mot äldre fortsätter
Bedrägeriförsöken mot äldre fortsätter. Polisen och banken varnar. Foto: Johan W Jönsson

– Det är samma tillvägagångssätt på alla de här egentligen. De ringer och utger sig för att vara banken och så pratas det om att personen de ringer tagit ett lån och att de måste ha bank-ID för att stoppa lånet, säger Daniel Bergman på polisen i Laholm.

En kvinna i 85-årsåldern avbröt samtalet när hon kontaktades. En annan kvinna i 80-årsåldern genomskådade också bedragarna och slängde på luren.

Ytterligare en kvinna som drabbades lämnade till slut ifrån sig sitt bankomatkort när bedragarna efter flera samtal dök upp vid bostaden.

– De bedrog henne genom olika steg där de ringde upp och avslutade samtalet och ringde upp igen. Det pågick under ett par timmar. Till slut kom det hem en man till henne, säger Bergman.

Det framgår inte i anmälan om bedragarna lyckats få tag i några pengar. Kvinnan förstod själv att hon blivit lurad då bedragarna började ställa konstiga frågor.

En släkting kontaktades som i sin tur kontaktade polisen. Bankomatskortet ska sedan ha spärrats. Det är oklart om det hanns ta ut några pengar innan.

Bedrägeriet pågick mellan klockan 9 och 13 under torsdagen (7/7).

– Det kan aldrig bli för många varningar. Folk blir drabbade hela tiden. Logga aldrig in på bank-ID på begäran från någon annan och lämna aldrig ifrån dig kort och koder, säger Bergman.

Läs mer:

Man slängde luren i örat på bedragare