NYHETER 2023-01-11 KL. 15:09

Bedragare låtsades ringa från Elgiganten

Av Rickard Gustafsson

Två äldre kvinnor i Laholm har blivit uppringda av en bedragare som uppgav att han arbetade på Elgiganten. Bluffen gick ut på att lura kvinnorna att betala för mobiltelefoner. Laholmspolisen går återigen ut med en varning.

Bedragare låtsades ringa från Elgiganten
Flera äldre personer har blivit uppringda av bedragare som utger sig för att jobba på hemelektronikkedjan Elgiganten. Polisens råd är att om det börjar pratas om swish och bank-id – släng på luren. Foto: Adobe Stock

I måndags kväll blev en 85-årig kvinna uppringd av en person som utgav sig för att arbeta på Elgiganten och krävde att kvinnan skulle betala för varor hon beställt.
– Bedragaren säger att det är mobiltelefoner beställda i hennes namn för 42 000 kronor. Sen blev hon tillfrågad om hon ville betala med Swish eller med bank-id, säger Dan Larsson vid Laholmspolisen.

Kvinnan meddelade att hon inte hade vare sig swish eller bank-id.
– Då blev hon vidarekopplad till vad som påstods vara Länsförsäkringars säkerhetsavdelning, säger Dan Larsson och berättar att samtalet avslutades innan kvinnan lurades på pengar eller inloggningsuppgifter.

Laholmspolisen har fått in en i det närmaste identisk anmälan från ytterligare en laholmare. Kvinnan, 80 år, blev även hon uppringd av en man som hävdade att han arbetade för hemelektronikkedjan.
– När hon inte samarbetade blev hon också kopplad till "säkerhetsavdelningen". Inte heller hon gav ut några uppgifter och lade klokt på luren, berättar Dan Larsson.

Flera andra nyhetsmedier i Sverige rapporterar om liknande fall och tillvägagångssätt. Larsson berättar att han tidigare inte hört talas om just det här upplägget med företagen Elgiganten och Länsförsäkringar men påpekar att bedragarna hela tiden testar nya saker. Syftet är dock alltid det samma – att blåsa människor på pengar.

– Det är tydligt att de riktar in sig mot äldre personer och hoppas att de är lätta offer. De är fenomenala på att övertyga och manipulera människor. Vi har tjatat om det här tidigare men jag vill uppmana folk att inte diskutera med de här personerna utan att bara lägga på telefonen direkt, säger Dan Larsson.

Även om det är Elgiganten som nämns i de aktuella fallen så kan bedragarna snabbt ändra taktik. Rådet är således att inte lyssna på några som helst liknande uppmaningar från okända uppringare oavsett vilket företag de utger sig för att representera.