Av Johan W Jönsson
I år är det 100 år sedan Laholms Sparbank flyttade in i nuvarande lokaler vid Stortorget. Under Sparbanksveckan håller banken därför öppet i sitt museum som mångårige medarbetaren Bengt Hansson ligger bakom.
– Han var en ekorre som samlade och till slut blev det ett museum av det, säger Lars-Hugo Larsson som agerar ciceron under öppethållandet.
Laholms Sparbank köpte ”Prästgården” 1919 och fyra år senare flyttade man in i de nuvarande lokalerna. Tidigare hade man varit i rådhuset och i en fastighet på Östertullsgatan.
– Det såg inte alls ut som det gör nu. Då var det litet i jämförelse. Det är betydligt större idag då man byggt ut i tre olika etapper, berättar Lars-Hugo.
Larsson har själv tydliga kopplingar till såväl banken som till Bengt Hansson. Lars-Hugo kände Bengt väl och har bland annat författat boken ”Min frökens man” om honom.
– Pappa var sparbanksvaktmästare och mamma spisade ut bankstyrelsen. Här är pappas att göra-lista. Han började klockan sex på morgonen med att värma upp lokalerna, visar Lars-Hugo.
– Bengt blev anställd 1972 när banken renoverades. Han hade varit i Ränneslövs Sparbank innan. Han tog tillvara på en del av den gamla interiören och en del av den kan man se här.
I museet finns mängder med gamla saker som hör bankväsendet till. Sparbössor, bankdosor, en pengakista, kassaböcker, en växel, en cashcard och även en ”Minuten-automat”.
– Bengt räddade en ”Minuten”. När man gick över till bankomater samlades alla in. Förutom denna som Bengt gömde i källaren. Det finns nog inte många minuten i landet, säger Larsson.
Bengt Hansson, som ligger bakom museet räddade en ”Minuten” när det blev byte till bankomater. Foto: Johan W Jönsson
Sparbanksmuseet har på senare år blivit nästan en form av lager. Men nu har lokalen rensats upp och fixats till. Utöver alla gamla saker finns det också många bilder.
– Jag var femte hjulet vid arvsskiftet efter Bengt och har bland annat sparat en hel del foton där ett antal går att se här. Bengt hade alltid en kamera i bröstfickan, säger Lars-Hugo.
Bengt var bankman och museet ordnade han vid sidan om. Han gick i pension 1993. I många år långt efter pensionen städade han vid bankomaten. Han släppte aldrig banken.
Museet finns i Hallbergska stallet, som tidigare var just stall, innan banken rustade upp lokalen i mitten på 1970-talet. För den som inte vet ligger det bakom själva bankkontoret.
Lars-Göran Andersson, mångårig bankmedarbetare kommer att finnas på plats tillsammans med Lars-Hugo då Sparbanksmuseet håller öppet på torsdag (2/11) klockan 14 till 16.
– Det bjuds på fika och lite historia. Blir det populärt kanske vi har öppet här då och då. Det är synd om det bara står, säger bankens marknadsansvariga Katrine Bergström.
Sparbanksveckan äger rum under hela höstlovsveckan. Den inleds med återinvigning av det nyrenoverade bankkontoret i Knäred på måndagen.
Nostalgiskt så det förslår blir det när Laholms Sparbank öppnar sitt museum i Hallbergska stallet. Foto: Johan W Jönsson