Klik venligst
NYHETER 2024-02-26 KL. 09:54

Attackerade ungt par i A-traktor med stenar

Av Rickard Gustafsson

Två 17-åringar åtalas för att ha kastat sten mot ett ungt par i en A-traktor och försökt preja dem av vägen. Paret har pekat ut pojkarna, men båda två nekar till brott. De hävdar att de inte ens träffats den aktuella kvällen och än mindre gjort det som åklagaren för fram i åtalsbeskrivningen.

Attackerade ungt par i A-traktor med stenar
Två 17-åringar åtalas för att ha attackerat en A-traktor med stenar i Skummeslövsstrand under valborgshelgen förra året. Foto: Adobe Stock/Bildbyrån

Händelsen utspelade sig i samband med valborgsfirandet förra året. Det unga paret hade tagit pojkvännens A-traktor ned till stranden i Mellbystrand för att träffa kompisar och grilla.

På väg dit såg de en person som, enligt polisförhöret, var känd för att vilja bråka. För att undvika eventuella tråkigheter beslutade de sig för att åka därifrån. De hann dock inte lämna innan personen kom fram och sa till pojkvännen: ”jag ska spotta på dig”.

För att undvika ytterligare tjafs drog de därifrån, men blev snart förföljda av två ynglingar på en crossmoped.

I Skummeslövsstrand, i närheten av avfarten till Inre Kustvägen mot Båstad, försökte ynglingarna på mopeden preja A-traktorn av vägen. Manövern lyckades inte och mopeden, som gick snabbare, drog ifrån.

Strax därefter såg paret hur ynglingarna stannat, lagt sig i bakhåll, och höll på att beväpna sig med stenar. För att undkomma svängde pojkvännen snabbt in på Stjärnhemsvägen, men förföljandet fortsatte in i bostadsområdet.

När mopeden kom i kapp började passageraren på mopeden kasta stenar på A-traktorn. En av stenarna träffade förarsidans ruta, bara en decimeter från pojkvännens ansikte. Under pågående färd hann även ynglingarna leverera sju-tio sparkar och avfyra fem spottloskor på A-traktorn innan de försvann.

Det unga paret kände igen angriparna från skolan och har i polisförhör pekat ut två 17-åriga pojkar som skyldiga till attacken. Flickvännen berättar dessutom att en av pojkarna, efter händelsen, ska ha kommit fram till henne i skolan och sagt; ”vi skämtade bara”.

I förhör nekar de båda misstänkta till anklagelserna. De svarar kort på förhörsledarens frågor och medger att de varit på stranden i Mellbystrand, men att de inte har något med de efterföljande händelserna att göra.

På frågor om varför de pekats ut svarar båda 17-åringarna att de "inte har en aning". De hävdar att de inte ens träffat varandra den aktuella kvällen och säger sig inte förstå varför de blivit anklagade.

Den ene av 17-åringarna åtalas även för att ha orsakat skador för nästan 25 000 kronor på en bil i Genevad, två dagar före valborgsmässoafton.

17-åringen hade, tillsammans med ett stort antal andra pojkar, kommit objudna till bilägarens dotters hemmafest och börjat förstöra saker.

En person filmade händelsen i Genevad där sedermera den åtalade 17-åringen kunde identifieras. Bilden är en ruta ur filmen som cirkulerat på Snapchat. Foto: Polisens förundersökning

En av dotterns vänner kontaktade pappan som fick reda på att de hällt ut tvättmedel och läsk i bostaden, satt eld på trädgårdsmöblerna, samt skurit sönder en utomhuspool.

Pappan kom hem på stört, avbröt ”festen”, och följde efter gänget för att fotografera dem och samla bevis för de förstörda prylarna.

Efter att ha tagit bilder satte han sig i bilen för att köra därifrån och då gick några av pojkarna till attack och började slå på bilen. Attacken filmades och lades därefter ut på Snapchat, vilket blivit ett av åklagarens viktigaste bevis.

17-åringen (som nekade innan polisen visade filmen) erkänner att han slagit på bilen, men hävdar att det skett i nödvärn för att inte bli påkörd.