NYHETER 2022-06-03 KL. 15:04

Äntligen Våxtorps marknad igen

Av Johan W Jönsson

Det var glada miner, både bland knallar och besökare, när Våxtorps marknad var tillbaka för första gången sedan 2019. Folk hittade tillbaka till marknadsplatsen och det var nästan lika många stånd som innan pandemin. ”Våxtorps marknad är en klassisk marknad som nog är svår att ta död på”, säger knallen Pierre Hägerstrand.

Äntligen Våxtorps marknad igen
Marknadsgeneralen Lotten Nilsson hade mycket att göra när Våxorps marknad äntligen var tillbaka. LT fångade henne i steget. Foto: Johan W Jönsson

När LT besökte marknaden under förmiddagen var det mer folk än förväntat på plats. Det var oftast ingen jätteträngsel i gångarna men ett jämnt flöde av folk.

Några av de som frotterade bland gräddbullar, marknadskarameller, stekt sill, vargtröjor och rökt korv var Paula Palmquist med familj från Lilla Tjärby.

– Jag tycker att det är som för tre år sedan. Här är både folk och knallar. Det är jättetrevligt. Vi har köpt det viktigaste redan, säger Paula och visar upp två påsar med godisremmar.

Gröna med smak av citron och lime samt lakritsremmar. En liten vit gosedjurskanin hade också inhandlats till dottern Wera i barnvagnen.

Det var vad man nog skulle kunna kalla för perfekt marknadsväder. Mulet, lagom temperatur i luften och ingen vind att tala om. Regnmolnen låg dock tunga över marknadsplatsen.

– Det stänkte lite när vi var på väg hit. Men vi räds inte lite regn. Vi är väl förberedda, säger Paula och pekar på regnkläderna under barnvagnen.

För marknadsgeneralen Lotten Nilsson var det så klart en glädjens dag. Trots att marknaderna fått ställas in de senaste åren har platsen ändå fått skötas. Men den ska ju nyttjas.

– Marknaden blev lite större än vad jag trodde. Det är rätt lagom med folk och vi har 160 knallar på plats. Sista gången innan pandemin var här 180, säger Lotten.

Hon gissar att det ska bli ännu mer folk under eftermiddagen när folk slutar jobbet och skolan. Så länge bara regnet håller sig borta.

– Folk har frågat efter marknaden och känner ”äntligen” nu när det blev av. För många är det en social grej också och för knallarna är det något annat än att stå på ett torg.


Paula Palmquist och Jonas Persson med döttrarna Wera (i vagnen) och Alicia trivdes på Våxtorps marknad. Foto: Johan W Jönsson


Lottens farfar höll i sin första Våxtorps marknad 1922. Marknaden har anor sedan 1700-talet men i Lottens familj skulle det egentligen alltså varit 100-årsjubileum i år.

– Men nu har vi ju missat två år så vi får se om vi kan fira 100 om två år istället, skrattar Lotten som alltså fick ställa in första gången någonsin våren 2020.

Trots att marknaden hållit uppe i två år har ändå Pierre Hägerstrand på Delikatessgrabbarna varit på plats på marknadsplatsen tillsammans med ett par andra knallar några gånger.

– Det känns väldigt bra att det är riktig marknad igen. Jag har ju varit på Våxtorps marknad i hela mitt liv. Det är en folkfest och det är fin atmosfär, säger Pierre.

Trots coronapandemin har verksamheten ändå rullat på bra för Delikatessgrabbarna som säljer rökt fisk, korv och senap.

– Vi har varit runt på olika ställen och sålt ändå. Vi var här i Våxtorp fem gånger 2020 och fyra gånger 2021 och folk har kommit och handlat.

– Nu kommer vi att komma innan påsk och innan jul utöver vår- och höstmarknaden. Så vi kommer fyra gånger istället för två och det är pandemins förtjänst, fortsätter Pierre.

Det märks att Pierres hjärta klappar lite extra för Våxtorps marknad och hans företag är känt i Våxtorp. Det vittnar inte minst 800 delningar på Facebook kring deltagandet om.

– Våxtorp står sig starkt. Det är en fin marknad och de har inte höjt marknadshyrorna. Så det känns jättebra att komma hit. Vi har fyra man på plats så att ingen ska behöva köa, avslutar han.


Pierre Hägerstrand på Delikatessgrabbarna med ål i högsta hugg. Pierre har varit på plats i Våxtorp även utan marknad med gladdes nu över folkfesten. Foto: Johan W Jönsson