Klik venligst
NYHETER 2023-06-02 KL. 06:02

Äntligen kom de insamlade grejerna iväg

Av Johan W Jönsson

I februari berättade Laholms Tidning om företagaren Patriot Beqaj och hans vänners insamling till förmån för jordbävningsoffren i Turkiet och Syrien. Tanken var att det skulle ta dagar men det tog månader. Nu är det insamlade på väg ner till de behövande till slut.
– Det blev inte riktigt som vi tänkt oss men behovet finns fortfarande och vi är glada över att vi hittade en lösning till slut, säger Beqaj.

Äntligen kom de insamlade grejerna iväg
Patrijot Beqaj vid containern med insamlade saker som nu äntligen skickats iväg till de jordbävningsdrabbade områdena. Foto: Johan W Jönsson

”Jag kände att jag var tvungen att göra någonting. Det är en hemsk katastrof och det är barn inblandade. Jag kan inte föreställa mig hur det är där nere.”, sade Patrijot till LT då.

Folk strömmade till och mängder med grejer samlades in. Men sedan tog det stopp. Strul med tullen gjorde att det insamlade inte kunde skickas iväg.

– Vi hade inte en aning om att tullen inte vill släppa in lastbilar om det inte handlar om en förening eller organisation. Trots att vi bara anser att det är nödgrejor.

Hur har ni löst det?


– Vi har löst det med en container som plomberas, scannas och skickas ner via ett företag. Då gick det bra. Det var smidigt - vi borde gjort så mycket tidigare, säger Beqaj.

Den stora containern med kläder, skor, filtar, hygienartiklar och annat lämnade Laholm vid lunch under torsdagen (1/6). En del grejer fick dock stanna kvar.

– Blöjor och vissa hygienartiklar fick vi inte skicka ner. Det var inte så mycket men en del. Jag har lagt ut på Facebook att vi skänker det till behövande här i Sverige istället.


Den stora containern blev proppfull innan den lämnade Laholm. Foto: Johan W Jönsson


Behövs grejerna fortfarande i de jordbävningsdrabbade områdena?


– I Turkiet behövs det inte lika mycket längre men i Syrien är det fortfarande likadant. Där är det typ som att det hände igår. Så behovet finns absolut.

På plats tas den proppfulla containern på 40 fot om hand av en hjälporganisation som delar ut grejerna till behövande.

– Det känns obeskrivligt skönt nu när vi skickat iväg allt. Det är en stor sten som släppt från mitt bröst. Jag har tänkt på det här varje dag sedan vi startade, säger Beqaj.

– Man har sett kläderna och blivit förbannad över att de bara ligger där istället för att de skulle kunna komma till användning för barn och äldre där nere.

Många frivilliga har ställt upp och skänkt grejer och hjälpt till att sortera. Både företag och privatpersoner har bidragit till insamlingen.

– Folk har varit väldigt generösa och många har hjälpt till med det här. Det är vi oerhört tacksamma för. När det väl gäller ställer människor verkligen upp för varandra.

Patrijot var initiativtagare och sedan hakade Hassan Alkahallouf, Tim Sabri och Basel Akil på. De fyra har tillsammans rott insamlingen iland, till slut.


Patrijot Beqaj tycker att det har varit jobbigt att se grejerna ligga utan att komma iväg. Men nu är det insamlade äntligen på väg. Foto: Johan W Jönsson


Läs mer:

Insamling till jordbävningsoffer fortsätter