Klik venligst
NYHETER 2024-06-26 KL. 11:56

Antiklimax när det skulle beslutas om folkomröstning

Av Johan W Jönsson

De styrande partierna i Laholm sköt beslutet om en folkomröstning kring Ahalaskolan och Genevadsskolan på framtiden. Frågan återremitterades för utredning kring hur finansieringen ska gå till. Kommunfullmäktiges ordförande Kenneth Camitz (M) slog klubban i bordet innan oppositionen hann ropa på votering. ”Ärendet är redan klubbat. Jag väntade på det”, hörs Camitz säga i webbsändningen.

Antiklimax när det skulle beslutas om folkomröstning
Camilla Wäli lämnar över namnunderskrifterna till kommunråden Ove Bengtsson (C) och Kjell Henriksson (S). Camilla och övriga 4 000 som skrivit på får vänta på en folkomröstning, trots att det finns tillräckligt många röster i kf. Foto: Arkivbild

Det är fortfarande högaktuellt med en omröstning kring skolorna. Men den får vänta. För att få till stånd en kommunal folkomröstning krävs att minst 10 procent av de röstberättigade skriver under.

Det finns namnunderskrifter som räcker till för en folkomröstning. Över 4 000 personer i kommunen har skrivit på. När de drygt 2 000 som krävdes var godkända slutade kommunen räkna.

Kommunfullmäktige avgör om en folkomröstning ska bli av eller ej. Det finns, via oppositionen, tillräckligt många röster för att driva igenom en folkomröstning, men styret ville vänta med beslut.

Oppositionen röstade mot skolnedläggningarna i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna, Medborgerlig samling, Vänsterpartiet och Laholmspartiet vill se en folkomröstning.

Miljöpartiet deklarerade via sin kommunfullmäktigeledamot Kent-Ove Bengtsson att partiet kommer lägga ner sina röster. Partiet upplever folkomröstningen som onödig men man godkänner den.

Partierna i Ansvar för Laholm: Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Socialdemokraterna tycker att en folkomröstning är både dyr och meningslös då beslut i frågan är fattat.

Även om Miljöpartiet lägger ner sina röster så har oppositionen tillräckligt många röster för att en folkomröstning ska klubbas igenom (14). Men styret fick till en återremiss och frågan sköts upp.

Nu ska det utredas hur en folkomröstning ska finansieras. Beslut ska istället fattas den 27 augusti. Om nu inte återremissen genomförs i raketfart och det blir ett extrainsatt fullmäktige…

2 timmar och 35 minuter in i webbsändningen (som finns på kommunens hemsida) går det att se hur ordförande Camitz slår i klubban innan en förvånad opposition hinner ropa: ”Votering!”.

Länk till webbsändningen:

Kommunfullmäktige 25 juni