Klik venligst
NYHETER 2023-05-31 KL. 13:02

Anlagd brand släcktes nära skola

Av Rickard Gustafsson

En anlagd brand i terrängen utanför Våxtorpsskolan kunde under tisdagskvällen släckas av boende och förbipasserande. Polisen har beslagtagit tändstickor och tändstickor som låg i brandområdet. Ingen person är misstänkt i nuläget.

Anlagd brand släcktes nära skola
Precis i utkanten av Våxtorpsskolans område upptäckte boende i området att det brann i terrängen under tisdagskvällen. Efter en snabb och effektiv insats kunde branden släckas. Foto: Arkivbild/Adobe Stock

Det var vid 18.45-tiden på tisdagskvällen som boende i området runt Norra Musikvägen i Våxtorp såg och kände brandrök.
– De boende trodde först att röken kom från ett hus, säger kommunpolisen Kristian Nilsson.

Brandröken kom i stället från terrängen, precis utanför Våxtorpskolans område, och drygt 50 meter från närmast villafastighet.

Tre personer, två grannar och en förbipasserande på cykel, gjorde ett rådigt ingripande och slog ner elden med ruskor och mobiliserade vatten från närbelägna fastigheter.
– Bland de som släckte fanns det en pensionerad polis och en deltidsbrandman, så man kan väl säga att det var rätt personer på rätt plats vid rätt tidpunkt, säger Kristian Nilsson.

När räddningstjänstens insatsledare kom till platsen var branden släckt. Den pensionerade polisen gjorde dock intressanta fynd i brandområdet.
– Det låg både tändstickor och en tändsticksask som han säkrade. De har nu tagits i beslag för analys, säger Kristian Nilsson.


Under onsdagen kommer ledningen för Våxtorpsskolan att informera vårdnadshavare om de två anlagda bränder som inträffade under tisdagen. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv


Under onsdagen fick Nilsson information om att det brunnit på ytterligare ett område, cirka 100 meter från den andra platsen. Brandområdet var ytterst begränsat.
– Det var väldigt grönt gräs där, så min tes är att man försökt tända där först och sedan gått vidare till den andra platsen.

Händelsen rubriceras som skadegörelse genom brand men kunde sannolikt fått en allvarligare rubricering (allmänfarlig vårdslöshet) om det inte vore för den rådiga släckningsinsatsen vilken begränsade spridningen.

Även om det inte finns någon misstänkt för de två anlagda bränderna har polisen valt att kontakta Våxtorpsskolans ledning.

Under onsdagen kommer skolan att skicka ut information till vårdnadshavare genom informationsplattformen V-klass.
– Det finns ingenting i nuläget som säger att det är barn eller ungdomar som gjort det här. Men min erfarenhet gör att jag misstänker att det är yngre personer som fått en väldigt dålig idé. Vi vill så klart ha in tips om vem som ligger bakom det här eller om man sett någon på platsen, säger Kristian Nilsson.