NYHETER 2023-01-04 KL. 06:02

Änglagården får filial i Laholm

Av Johan W Jönsson

Jessica Enoksson på Änglagårdens Give and Get har fått sin dröm uppfylld. Om allt går som planerat öppnar hon en filial till gården i lokalerna som tidigare inhyste Sofiero förskola tidigt i vår. ”Jag hoppas att folk vågar komma hit. Nu kan jag hjälpa många fler. Alla är välkomna”, säger hon.

Änglagården får filial i Laholm
Jessica Enoksson har hittat passande lokaler för att kunna hjälpa ännu fler. I huset på Slåttervägen i Laholm som tidigare rymde Sofiero förskola ska hon öppna "Kärlekens hus". Foto: Johan W Jönsson

Under flera års tid har Jessica Enoksson letat efter lämpliga lokaler att husera i. Nu har hon hittat dem på Slåttervägen i Laholm. Huset, som stått tomt i ett år, ska få nytt liv.

– Det känns helt underbart! När vi är igång med detta har jag allt jag kan önska mig, säger Jessica samtidigt som hon visar runt HP och LT.

Änglagården Give and Get i Ösarp kommer inte att försvinna. Djuren, odling och viss verksamhet kommer att finnas kvar där.

– Vi ska köra odling här också. Jag tänker bland annat på äldre som sitter ensamma och inte har någon. De kan komma hit och dricka kaffe och kanske lära oss handarbete.

Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vad som skulle hittas på i lokalerna och på tomten utanför där det bland annat ska hoppas i hoppborg.

– Detta ska även vara för yngre som inte har någonstans att vara. Både ungdomar, barn och hela familjer. Det är för alla. Det kvittar om du har fem kronor eller fem miljoner på banken.

I huset ska det finnas en gratisbutik där de som behöver kan ”handla” för Änglagårdens egna pengar, ett musikrum, ett rum för kladd och lek och ett för att umgås och se på film.

– Jag har jätteplaner! Bollhav eller liknande, konferensrum där vi kan sitta och pyssla och som andra föreningar gärna får nyttja, säger Jessica.

Juklappsinsamlingar och julklappsutdelningar vill Jessica också kunna göra på Slåttervägen. Hon vill även bjuda in föreläsare av olika slag en gång i månaden.

– Jag vill ha ett samtalsrum inrett i mysig stil med varm och skön miljö. Jag är utbildad behandlingspedagog och tänkte använda det. Gratis, så klart.

Förhoppningen är att ha öppet dagtid plus en kväll i veckan. För kalas och andra specialarrangemang är tanken att det ska vara flexibelt.


Jessica Enoksson berättar om sina planer för lokalerna. Och de är många. Foto: Johan W Jönsson


Jessica har tackat nej till stöd från kommunen då hon är ersättare i kommunfullmäktige och inte vill att någon ska tror att hon får fördelar på grund av det.

– Däremot så hoppas jag på ett samarbete med kommunen. Jag kanske kan ta hit praktikanter eller personer som arbetstränar och behöver komma ut.

Vad ska det heta?


– Änglagården med något tillägg. Kärlekens hus låter fint. Det här görs av kärlek och kommer göras av kärlek. Det är kärlek till människor och livet.

Förhoppningen är att hela bottenvåningen på huset ska användas till Änglagårdens verksamhet. Men för att det ska bli verklighet behövs sponsorer och sådana har redan hört av sig.

– Stena Recycling var först och sedan Laholms Sparbank. Det är ytterligare företag och en privatperson som vill vara med och sponsra. Så det ska gå!, säger Jessica.

– Pengarna kommer gå till hyran. Grejer vet jag att vi får in. Det kostar en del och två rum klarar jag att hyra själv men resten behöver jag hjälp med för att klara, fortsätter hon.

Varför gör du det här?

– Vissa tycker säkert att jag är knäpp. Jag tar ju från mina egna pengar. Men det är mina pengar och de lägger jag på vad jag vill. Jag får se lyckan i andras ögon.

Du kan inte leva på att se lyckan i andras ögon?

– Jag är familjehem och min man jobbar. Barnen är lika involverade som vi. Alla tycker att det här ska bli lika kul. Detta blir roligt för hela familjen.

Målet är att en invigning med grillad korv, kaffe och saft ska ske i mars.


Änglagårdens Give and Get startade 2014. Nu får gården i Ösarp en filial i Laholm. Foto: Johan W Jönsson