NYHETER 2022-10-03 KL. 15:04

Amatörtjuvar missade potentiell guldgruva

Av Rickard Gustafsson

Söndagskvällen den 2 oktober kommer gå till lokalhistorien då två amatörtjuvar hade chansen till en jättekupp men fick fly med svansen mellan benen och en ynklig växelkassa på 2 500 spänn. De hade alla förutsättningar att plundra AD Bildelars butik men var inte kalla nog och gav sig även in i grannen Djurproffsets butik – där larmet utlöstes.

Amatörtjuvar missade potentiell guldgruva
Sanna Sjö, butikschef på AD Bildelar i Laholm, visar var tjuvarna tog sig in. Foto: Rickard Gustafsson

Det är närmast en underdrift att påstå att det var amatörernas julafton som firades på Nyby industriområde under söndagskvällen. Skådeplatsen var Industrivägen 40 där butikerna AD Bildelar och Djurproffset ligger under samma tak.

Vid 23-tiden sågade en okänd gärningsperson först upp plåtfasaden till Djurproffset men där gick det inte att komma in då butiksinredningen stod i vägen. Fem meter därifrån – in till AD Bildelar – gick det bättre. Dessförinnan, vilket är det enda proffsiga i berättelsen, ska butikens inbrottslarm på okänt sätt ha satts ur spel.
På övervakningsfilmerna ses en ensam person gå till kassaapparaterna bara för att upptäcka att de står helt öppna och är tomma.
– Han är här i max två minuter och sedan försvinner han, säger Sanna Sjö, butikschef på AD Bildelar.

Ungefär 50 minuter senare, 23.50, kommer gärningsmannen tillbaka, då i sällskap med en kumpan och övervakningskamerorna följer de två männen under tre-fyra minuters tid när de letar i skåp och lådor. Männen är maskerade men beskrivs som långa, smala och i 30-40-årsåldern.
Därefter går det bara någon minut tills inbrottslarmet ljuder från Djurproffset. Tjuvarna har då sågat sig genom en innervägg från AD Bildelar till grannbutikens fikarum.

Väktare var på plats 00.07 och då var männen borta och det enda av värde som stulits är en växelkassa hos Djurproffset på 2 500 kronor.
– De rev ner vår övervakningskamera och slog sönder larmet med en hammare. De har gått ut genom samma hål som de kom in igenom, säger Sandra Gunnarsson som äger Djurproffset och berättar att kontanter måste varit anledningen eftersom ingenting annat stulits.


Inbrottet på Djurproffset förorsakade omfattande skadegörelse. Här håller butiksägaren Sandra Gunnarsson på att städa upp efter gärningsmännens framfart. Foto: Rickard Gustafsson


Kvar efter sig på Djurproffset har gärningsmännen lämnat efter sig avklippta kablar och två förstörda innerväggar bland annat mellan fikarummet och toaletten.
– Skadegörelsen på toaletten är oförklarlig. De kan ju inte varit smarta eftersom dörren från fikarummet till butiken och dörren till kassan från toaletten stod öppna, säger Sandra Gunnarsson.

Tillbaka på AD Bildelar berättar Sanna Sjö att ingenting annat än en tröja med AD-logga fattas i butiken. Butikschefen, som varit med om sex tidigare inbrott under sina nio år på arbetsplatsen, har svårt att se logiken i inbrottet.
– Tidigare har det alltid stulits någonting, men en tröja? De har nog bara varit ute efter kontanter, men sedan förra inbrottet för två år sedan har vi aldrig kontanter i butiken efter stängning. Det låg ju även mobiltelefoner och laptops framme, men de är kvar, säger Sanna Sjö.

Det som förbryllar i sammanhanget är varför tjuvarna gör sig så mycket besvär att ta sig in till Djurproffset för en ynklig växelkassa, när AD Bildelars hela sortiment med dyra nya verktyg och biltillbehör för hundratusentals kronor låg helt obevakade?
Sanna Sjö förstår inte heller hon hur tjuvarna kunde missa den potentiella guldgruvan.
– Hade de velat ha något annat än kontanter hade de kunnat jobba här hela natten och tömt butiken utan upptäckt. Det hade kunnat gå så mycket värre.


Sanna Sjö, butikschef på AD Bildelar i Laholm. Foto: Rickard Gustafsson


Att tjuvarna lyckats slå ut larmet oroar dock butikschefen.
– Elen och övervakningskamerorna fungerar så det är bara larmet de på något sätt har lyckats koppla ur. Det är inte alls kul för det är ett helt nytt larm sedan två år tillbaka som vi satte in efter förra inbrottet, säger Sanna Sjö och berättar att det är något som polisens tekniker nu ska undersöka.

Från Laholmspolisens sida pågår en förundersökning, men i nuläget finns det inga gärningspersoner identifierade.
– Vi håller på att utreda vad som hänt och ska titta på övervakningsfilmerna och se om personerna är några vi känner igen. I övrigt får vi se vad den tekniska undersökningen ger, säger förundersökningsledaren Sandra Clarén.