Klik venligst
NYHETER 2024-03-11 KL. 06:06

Äldre par lurades på bil värd 270 000 kronor

Av Rickard Gustafsson

Genom att utge sig för att vara bankanställda lyckades bedragarna komma över en bil värd 270 000 kronor samt kontokort med tillhörande koder. Åklagaren knyter tre män till bluffen mot ett äldre par i Mellbystrand och de åtalas nu vid Halmstads tingsrätt misstänkta för grovt bedrägeri.

Äldre par lurades på bil värd 270 000 kronor
Ett äldre par i Mellbystrand reagerade på ett bluff-sms. Därefter manipulerades de av bedragarna och blev av med både bil och kontokort med tillhörande koder. Foto: Polisens förundersökning

Allt började med ett sms-meddelande, som skickades ut till många äldre runt om i Sverige, som berättade att mottagaren hade en obetald telefonfaktura som blivit ett inkassoärende. Hade man frågor kring ärendet uppmanades man ringa ett specifikt nummer.

Det gjorde en äldre demenssjuk kvinna i Mellbystrand som blev djupt orolig över att ha ett inkassokrav hängande över sig.

Svarade gjorde naturligtvis en bedragare som uppgav att det fanns en oreglerad skuld på 14 900 kronor och att hon skulle bli vidarekopplad till ”Swedbanks säkerhetschef”.

Samtalet med ”säkerhetschefen” varade i över fyra och en halv timme. När det var över hade bedragaren manipulerat kvinnan och hennes man att lägga bilnycklar tillsammans med kontokort och koder i ett kuvert. Instruktioner utgick om att kuvertets utsida skulle märkas med en särskild bokstavs- och sifferkod.

Koden skulle uppges av de som kom för att hämta kuvertet och säkerställa att paret överlämnade det till rätt personer.

Kuvertet där det äldre paret lade i bilnycklar, kontokort och koder. Foto: Polisens förundersökning

Väldigt kort därefter ringde två män på dörren. De uppgav koden, fick kuvertet, och plockade genast fram bilnyckeln och backade ut parets Volvo XC60 från garaget och körde från Mellbystrand söderut.

Under tiden var ”säkerhetschefen” i telefonkontakt med det äldre paret.

Efter att bedrägeriet fullbordats fick paret telefonkontakt med sin son som omedelbart ringde 112 och bilen, värd 270 000 kronor, efterlystes som stulen. Sonen spärrade genast föräldrarnas kort och bank-id och lyckades därmed undvika ytterligare ekonomisk skada.

Senare samma kväll uppmärksammade några poliser i Malmö en man som uppträdde misstänkt nära en bankomat vid Hyllie torg. Den 52-åring som körde den efterlysta Volvon greps tillsammans med två andra män, 33 respektive 34 år, som satt i en Range Rover.

Vid husrannsakan i Range Rovern hittades kontokorten med Mellbystrandsparets namn och tillhörande koder.

I bilen där polisen grep två av de åtalade männen hittades kuvertet där Mellbystrandsparet stoppat ner bilnycklar, kontokort och koder. Foto: Polisens förundersökning

Den här lappen med koder till kontokort låg på golvmattan i den Range Rover där två av de åtalade satt när polisen grep männen. Foto: Rickard Gustafsson

I utredningen har polisen hittat bevis för att 34- och 33-åringen skickat telefonmeddelanden till varandra där de i realtid chattade om hur det äldre paret reagerar, hur bilen skulle säljas utomlands och hur kontokorten skulle omvandlas till kontanter.

34-åringen, som anses vara den som skickat sina medhjälpare till Mellbystrand, namnger i meddelandena det äldre paret och bland annat skrivit: ”Bara ta kuvertet och kicka därifrån”, ”Kör först sakta ut sen kicka hit så vi kan tömma kortet” och ”Till Malmö snabba er”.

I polisförhör vill han inte kommentera meddelandena.

33-åringen säger sig inte minnas så mycket och skyller på drogmissbruk och psykisk ohälsa. Han erkänner att han hämtat kuvertet men säger sig inte förstå varför hans nummer figurerar i sms:et.

52-åringen uppger i förhör att han och 33-åringen varit i Mellbystrand och hämtat bilen, men säger att han trodde att det rörde sig om en helt vanlig bilaffär. Han nekar till brott och berättar att han skulle få 300-400 kronor för besväret och att det var 34-åringen som gett honom uppdraget att hämta bilen.

Här ses de båda bilar, en Volvo XC60 och en Range Rover, som polisen beslagtog i samband med gripandet. Foto: Polisens förundersökning

Ytterligare en person är hörd i utredningen. Polisen tror att det rör sig om den kvinna som svarade när mellbystrandskvinnan ringde om inkassoärendet och att hon skulle kunna vara hjärnan bakom hela operationen. Kvinnan har en stark koppling till 34-åringen.

Polisen har i en beslagtagen telefon hittat äldre textmeddelanden där hon beskriver hur hon skickat ut hundratals sms till äldre människor och att det är viktigt att sikta in sig på äldre 70+.

Kvinnan nekar i polisförhör till all inblandning och åtalas inte då åklagaren anser att bevisningen i just det här målet är för svag.

De tre misstänkta männen har suttit häktade sedan 20 november. Rättegången väntas pågå i två dagar och startar 15 mars i Halmstads tingsrätt.