NYHETER 2022-06-02 KL. 16:53

Äldre kvinna bestulen av falsk hemtjänstpersonal

Av Rickard Gustafsson

Två män i 30-50-årsåldern ringde på dörren hemma hos en 90-årig laholmskvinna och påstod att hon utlöst sitt trygghetslarm. Den äldre kvinnan trodde att männen var från hemtjänsten och de trängde sig in och plundrade lägenheten på smycken och kontanter.
– Det är ett jättetråkigt brott det här, säger Christer Andersson vid Laholmspolisen.

Äldre kvinna bestulen av falsk hemtjänstpersonal
Polisens tekniker har under torsdagen gjort en undersökning av brottsplatsen för att säkra spår efter de två män som under onsdagskvällen stal smycken och kontanter i en äldre kvinnas lägenhet i Laholm. Foto: Arkivbild

Laholmspolisen utreder en grov stöld som inträffade på onsdagskvällen vid 19.30-tiden i centrala Laholm. Två män lyckades manipulera en äldre kvinna, tog sig in i bostaden och stal hennes värdesaker.
– Kvinnan öppnade när det ringde på dörren och i trapphuset står två personer som frågar om det är hon som tryckt på trygghetslarmet som hon har på armen, säger Christer Andersson vid Laholmspolisen.

Polisen uppger att kvinnan trodde att de två männen var från hemtjänsten och att hon till polisen förklarat att de gick runt och städade. I själva verket dammsög de lägenheten på smycken och kontanter. Värdet på stöldgodset uppgår till cirka 20 000 kronor.

Signalementet på de två gärningsmännen är inte heltäckande på något sätt. De ska vara i 30-50-årsåldern, bar vid tidpunkten mörk klädsel och talade svenska med utländsk brytning.

Att kriminella utger sig för att vara från hemtjänsten i samband med åldringsbrott är inte unikt. Däremot är tillvägagångssättet i det aktuella fallet något som Laholmspolisen inte tidigare sett.
– Det är ett nytt modus att man ställer frågor om trygghetslarmet. Att en äldre person har trygghetslarmet runt handleden är ju också något som gärningsmännen kan se när kvinnan öppnar dörren, säger Christer Andersson vid Laholmspolisen.

Några direkta spår efter tjuvarna har polisen i nuläget inte, men Andersson berättar att det under torsdagen varit tekniker på plats för brottsplatsundersökning.
– Det är ett jättetråkigt brott det här och kan vi få fram ett fingeravtryck vore det jättebra.

Andersson berättar att det tack och lov varit få åldringsbrott den senaste tiden i kommunen men att han känner till flera brott som begåtts utmed västkusten på senare tid.