Av Per Brolléus
För ett år sedan gick tusentals ljungbybor ut i ett demonstrationståg för att protestera mot stängningen av IVA, intensivvårdsavdelningen. Nu kommer ett besked från Region Kronoberg som drabbar betydligt fler personer – akuten stänger ned på kvällar och nätter.
All akut verksamhet på Ljungby lasarett stänger kvällar och på nätter. Det var beskedet som sjukhuschefen Florence Eddyson Hägg levererade till ljungbyborna på torsdagseftermiddagen.
– Ett dråpslag, menade ett av skyddsombuden som var på plats på presskonferensen på Ljungby lasarett tillsammans med chefer från en rad olika delar inom sjukvården i länet.
Beslutet innebär att akuten på Ljungby lasarett stänger kvällar och nätter i tio veckor i sommar. All akutverksamhet dessa tider på dygnet flyttas till Växjö. Det kommer heller inte att utföras akuta operationer nattetid i Ljungby.
– Vi ser ingen annan lösning, hävdade sjukhuschefen Florence Eddyson Hägg. Det här är det minst dåliga alternativet.
Foto: Per Brolléus
Skälet till allt det onda är brist på personal, menar sjukhusledningen. Det saknas mängder av kompetenser, inte minst bland läkarna.
– Vi har gjort allt vi kan för att rekrytera läkare och sjuksköterskor, påpekar Rickard Johansson som är verksamhetschef för kirurgin. Men vi får inte tag på folk.
Dock, på den punkten får ledningen rejält mothugg från Vårdförbundets skyddsombud.
– Det finns personal att rekrytera, berättar Anette Strålvall-Andersson. Men man betalar för dåligt.
– Det kan röra sig om någon enstaka tusenlapp, regionen tackar nej när folk söker jobb och ställer krav på lön, säger en rejält irriterad Karolina Fransson.
David Torstensson menar att det är tragiskt att ledningen inte löst problemen med rekrytering tidigare.
Förra sommaren stängde IVA under stora protester. Att man nu stänger akutverksamhet på Ljungby lasarett är publikt en mycket större nedskärning.
– Läget i sommar är än svårare än det var förra året, menar sjukhuschefen Florence Eddyson Hägg. Det är mycket mer bekymmersamt.
Men varför inte fördela resurserna mellan sjukhusen? Ja, enligt Rickard Johansson är det bäst att göra som man nu gör, att samla resurserna.
– Växjö kan inte hjälpa till att bemanna Ljungby. Det är oerhört pressat även i Växjö.
Foto: Per Brolléus
Den 10 juni till den 18 augusti är perioden som akutverksamhet påverkas kraftigt på Ljungby lasarett. Men vilka konsekvenser nedstängningen kan få vet man inte i dagsläget.
– Vi kommer göra en risk- och konsekvensanalys inom kort, meddelar Florence Eddyson Hägg.
– Den borde såklart varit gjord för länge sedan, säger skyddsombudet David Torstensson.
Akutmottagningen i Växjö, som nu även ska ta emot patienter från Ljungby, har under lång tid brottats med stora problem och vid flera tillfällen har man tvingats gå upp i stabsläge. För många patienter, för lite personal och för få vårdplatser har skapat ett tidvis kaotisk läge.
Jourläkarcentralen i Ljungby kommer ha öppet som vanligt kvällar och helger i sommar, Hit kan man kan vända sig för ”mindre allvarliga” skador som inte kan vänta till vårdcentralen är öppen.
I en tidigare version har Ljungby NU uppgett att stängningen även skulle innefatta helger. Det gör den inte.