NYHETER 2021-11-13 KL. 08:00

Aggressiv älg skjuten – Hökafältet öppet igen

Av Johan W Jönsson

En aggressiv älg attackerade en äldre man på Hökafältet i Mellbystrand. Mannen blev svårt skadad. Efter incidenten beslutade polisen att älgen skulle avlivas och nu är både älgkon och dess kalv skjuten. Hökafältet var avstängt under jakten men är nu öppet för besökare igen.

Aggressiv älg skjuten – Hökafältet öppet igen
Den aggressiva älgen på Hökafältet har avlivats och naturreservatet är åter öppet för allmänheten. (Älgarna på bilden har inget med händelsen att göra). Bild: iStock

Det var sent under måndagseftermiddagen den 8 november som en äldre man med två kopplade hundar blev attackerad av en älg som uppvisade “aggressivt och onormalt” beteende.
– Det jag fått till mig är att en person och hans två mindre hundar, båda kopplade, blivit attackerade av en älg med kalv och att han blivit så svårt skadad att han hamnade på sjukhus, säger Annelie Olsson som är reservatsförvaltare på Länsstyrelsen i Halland

Den äldre mannen upptäckte älgen när han var vid Hökafältets mellanparkering. När han såg älgen vände han på klacken och gick åt andra hållet. Älgen följde då efter och attackerade honom.
– Han ska enligt uppgift ha fått ena axeln söndersparkad, nyckelbenet gick av och han ska dessutom ha fått svåra skador på benen. Han slogs medvetslös. Hade det inte kommit andra personer så hade han troligtvis inte överlevt. Även en hund skadades.

Efter incidenten kontaktade Länsstyrelsen polisen och bad dem att ta beslut om skyddsjakt. Så gjordes. Redan i fjol kom det in flera rapporter om älgattacker på Hökafältet. Det har troligen hjälpt till att beslut om skyddsjakt togs i det här fallet.
– Historiken spelar säkert in. Det har varit tråkigheter på Hökafältet tidigare och att det nu skedde en olycka påverkade säkerligen också.

Annelie Olsson menar att älgen inte uppvisade ett normalt beteende.
– Det är inget normalt beteende att en älg attackerar på det här sättet. När man möter en älg ska man stanna och gå åt andra hållet. Man ska inte konfrontera varandra. Älgkon skulle inte följt efter mannen när han gick åt andra hållet. Det är inget normalt älgbeteende.

Polisens skyddsjägare rekade under onsdagskvällen (10/11). På torsdag förmiddag gick information ut om att reservatet skulle hållas stängt i en vecka på grund av skyddsjakt.
Älgarna avlivades dock av polisens skyddsjägare redan under torsdagskvällen (11/11) och reservatet kunde öppnas för allmänheten igen.

Hur kan ni vara säkra på att det var rätt älgar som sköts?
– Polisens jägare är väldigt erfarna och duktiga. De har koll. Allt gick lugnt och stilla till. Jägarna studerade djurets beteende och är väldigt säkra på att det är rätt. Kon uppvisade ett aggressivt och inte älglikt beteende, säger Annelie Olsson.

Under älgjakten, som just nu pågår i Sverige, fälls årligen runt 80 000 älgar. Det är gott om älg på Hökafältet, som normalt är en frizon för skogens konung, även under älgjakten.
– Jakt är förbjudet i reservatet. Därför fick det bli skyddsjakt. Vistas man på Hökafältet får man räkna med att stöta på älg. Gör man det ska man backa undan och invänta vad älgen gör och sedan gå åt andra hållet.

Reservatförvaltaren avslutar med att skicka en hälsning till den skadade mannen.
– Vi hoppas naturligtvis att mannen och hans hund återhämtar sig och slipper fysiska och psykiska men efter den här händelsen. För det är ju så klart jättedramatiskt. Och att det nu blir lugnt på Hökafältet framöver, säger Annelie Olsson.