Klik venligst
NYHETER 2023-05-10 KL. 14:18

Åskledare klipptes av på två kyrkor

Av Rickard Gustafsson

Tjuvar har varit i farten vid kyrkorna i både Knäred och Ränneslöv. Åskledare har stulits på båda platserna.
– Om man får tro anmälningarna har det skett med fyra-fem dagars mellanrum, säger Christer Andersson vid Laholmspolisen.

Åskledare klipptes av på två kyrkor
Åskledaren består av en tunn kopparvajer som går från byggnaden och ner i marken. Mycket arbete för ett ringa skrotvärde kan tyckas, men icke desto mindre trist för Höks pastorat. Foto: Adobe Stock

Åskledare finns definitivt inte med på polisens tio-i-topplista över mest anmälda stöldgods. Oavsett, har två likartade stölder skett på kyrkor i Höks pastorat.

Den första stölden tros ha ägt rum natten till den 4 maj på Knäreds kyrka. När kyrkogårdspersonal kom på morgonen upptäckte de hjul- och fotspår.
– Gärningspersonen har klippt av och delvis grävt upp 1,2 meter av en åskledare som var förankrad i marken, berättar Christer Andersson.

Några dagar senare (8-9 maj) var det åskledaren på Ränneslövs kyrkas (o)tur. Förfarandet är det samma, avklippt och uppgrävt.
– Det verkar som mycket arbete för lite pengar, men det är väl kopparkabeln som de vill åt, säger Christer Andersson.

Enligt polisen finns det inga direkta spår, mer än en vag vittnesuppgift om en ”man på moped med avvikande beteende” som synts i närheten av Knäreds kyrka.