NYHETER 2022-05-10 KL. 17:54

Ångbåtsföreningen vann auktionen – men får inte köpa

Av Rickard Gustafsson

Trots att Laholms Ångbåtsförening vann den nya auktionen, med ett bud på 52 100 kronor, får de inte köpa S/S Lagaholm. Laholms kommun viker inte ett öre från reservationspriset på 140 000 kronor. Hutlöst och orimligt, anser ångbåtsföreningen samtidigt som kommunchefen indikerar att om ett tag auktionera ut båten igen – en tredje gång!

Ångbåtsföreningen vann auktionen – men får inte köpa
Det är som upplagt för nytt bråk mellan Laholms Ångbåtsförening och Laholms kommun. Föreningen vann auktionen men budet var långt mycket lägre än vad kommunen satt som reservationspris, 140 000 kronor. Foto: Arkivbild

Turerna med S/S Lagaholm ståendes på landbacken är snart fler än de i vattnet. Som LT kunde berätta den 29 april ogiltigförklarades den första auktionen sedan det framkommit att Laholms kommun annonserat ut ångbåten tillsammans med en båttrailer.

Problemet var att trailern inte var kommunens egendom utan tillhörde Laholms Ångbåtsförening.

Auktionsfirman Klaravik beslutade efter utredning att annullera auktionen och Laholms kommun fick lägga ut S/S Lagaholm för ny auktion – denna gång utan trailer.
Den specialbyggda trailern har visat sig bli mer betydelsefull än vad man skulle kunna tro. Vid den första auktionen blev slutpriset 164 000 kronor – utan specialbyggd trailer blev högsta budet 52 100 kronor.

Den höga kostnaden för att transportera ångbåten tros ha hållit ”utomsocknes” budgivare borta och intresset för att lägga bud var blygsamt. Budgivningen vanns av Laholms Ångbåtsförening som vis av tidigare motgångar inte lät champagnekorken flyga i luften och brista ut i vilt firande.

Det vinnande budet var nämligen nästan 90 000 kronor lägre än Laholms kommuns reservationspris, 140 000 kronor, vilket innebär att auktionsfirman då kliver in och agerar medlare för att parterna ska komma överens.

Kristian Einarsen, kassör i Laholms Ångbåtsföreningen, berättar att föreningen efter auktionen blev uppringda av Klaravik och valde då att höja till 70 000 kronor.
– Efter den första budgivningen då vinnaren drog sig ur lade vi ett bud på 80 000 och det ratades. Precis som vi trodde blev det ett lägre pris utan trailer och vi lade innan idag ett bud på 70 000 och det accepterades inte det heller.
– Vi får se vad som händer men jag skulle bli förvånad om kommunen håller fast vid reservationspriset. Vi kan tänka oss att betala 80 000, mer betalar vi aldrig för det är inte båten värd och det visade också auktionen, säger Kristian Einarsen.

Någon förhandling lär det dock inte bli. Kommunen viker inte en tum.
– Jag stämde av med kommunråden tidigare i dag och vi säljer inte båten under 140 000 kronor, säger kommunchefen Anders Einarsson.

Så vad händer nu med ångbåten?
– Jag vet faktiskt inte. Vi får väl ligga lågt ett tag och vänta och sen gå ut med den på marknaden igen. Det är det mandatet jag har just nu, säger Anders Einarsson.

Ångbåtsföreningens kassör kan inte mer än att sucka.
– Det här är en ”neverending story”. Det blir ju bara larvigt om det ska bli en tredje auktion, säger Kristian Einarsen.

Ångbåtsentusiasten och kommunstyrelsepolitikern Karl-Fredrik Klinker (MED) sitter som bekant på dubbla stolar i det här ärendet. Han blir minst sagt förvånad över att kommunen ratat ångbåtsföreningens höjda bud, vilket minskar chanserna dramatiskt till ångbåtstrafik i Lagan i sommar.
– Nu har klockorna stannat. Vad är det för mening med att sätta ett pris som ingen vill betala?, säger han till LT.

Fortsättning följer, lita på det.