NYHETER 2022-04-29 KL. 17:56

Ångbåtsföreningen får ny chans att köpa S/S Lagaholm

Av Rickard Gustafsson

När Laholms kommun bjöd ut S/S Lagaholm till försäljning på auktionssajten Klaravik ingick även en båttrailer i köpet. Problemet var att trailern inte var kommunens egendom – utan tillhörde Laholms Ångbåtsförening. Inte alls bra tyckte auktionsfirman Klaravik som nu ogiltigförklarat affären och beslutat att den ska göras om.

Ångbåtsföreningen får ny chans att köpa S/S Lagaholm
Laholms Ångbåtsförening med ordföranden Jan Norrman (mitten) i spetsen får en ny chans att köpa tillbaka S/S Lagaholm. Foto: Arkivbild

Redan samma dag som ångbåten S/S Lagaholm och medföljande båttrailer gick under klubban för 165 000 kronor stod det klart att det sista ordet nog inte var sagt i turerna med ångbåten. Det fanns nämligen ouppklarade affärer mellan Laholms Ångbåtsförening och Laholms kommun.
– Båtkärran tillhör föreningen! Vi ska lämna in en skrivelse till kommunchefen för det är inte okej att de säljer något som de inte äger, sa ångbåtsentusiasten Karl-Fredrik Klinker i LT den 31 mars.

Att försöka sälja annans egendom är inte heller något som auktionsfirman Klaravik kan ställa sig bakom. Knappt en månad senare har det Karlstadbaserade företaget beslutat att annullera auktionen och beslutat att den ska göras om.

David Kvicklund, informatör på Klaravik, berättar för LT att det i slutändan var ett självklart beslut.
– I och med att det var oklara omständigheter kring ägarförhållanden till båtkärran så kommer vi att göra om auktionen. Rent generellt är det självklart inte bra när säljaren inte gett korrekt information och det framkommer senare, vilket kan skapa felaktiga förväntningar under en budgivning.


Annullerad! Auktionsfirman Klaravik har beslutat att ogiltigförklara auktionen och bestämt att den måste göras om. Foto: Skärmklipp/Klaravik.se


Laholms kommun genom kommunchefen Anders Einarsson kan bara konstatera att det blivit fel och säger att han direkt kontaktade Klaravik och erkände misstaget efter att situationen uppdagats.

Dock tycker kommunchefen att ångbåtsföreningen kunde ha informerat kommunen långt mycket tidigare.
– De kunde ha informerat oss om trailern när de lämnade över nycklarna till båten, eller när den gick ut till försäljning. Men det gjorde de inte och jag hade ingen aning om detta. Men det är som det är, säger Anders Einarsson.

Kristian Einarsen, kassör i Laholms Ångbåtsförening, tycker att kommunen själv får ha koll på vad de äger och inte äger.
– Vi hade ju tänkt köpa båten själva och då hade det inte spelat någon roll. Det var anledningen till att vi inte sade något tidigare.
Desto gladare är Einarsen att Laholms Ångbåtsförening får en andra chans att köpa båten. Målsättningen är glasklar – S/S Lagaholm ska förbli i Lagan.

Föreningens finansiella muskler för att köpa tillbaka ångbåten har sedan den förra budgivningen dessutom stärkts. Bufferten tror dock inte ångbåtsföreningens kassör att man behöver använda.
– Troligtvis blir priset lägre i nästa auktion då det är väldigt dyrt att flytta båten utan trailer. Vi har lite trumf på hand eftersom vi äger en trailer som är specialkonstruerad till just den här båten. Utan den uppskattar jag att transportkostnaden med lyftkran och ny trailer ligger på 50 000-60 000 kronor och det vet de som är spekulanter på båten om.

Kommunchefen berättar att den nya auktionen även den kommer att ske på Klaravik, vilket bekräftas av David Kvicklund som inte kan ge ett exakt datum när budgivningen startar men att den inleds inom kort.