-
NYHETER 2022-11-11 KL. 06:06

43-åring döms för dödshot mot ex-sambo

Av Rickard Gustafsson

En 43-årig sydhallänning döms i Halmstads tingsrätt för övergrepp i rättssak sedan han skickat ljudfiler med dödshot till sin ex-sambo och hennes släkting. Syftet med hoten var att stoppa kvinnan för att ansöka om ensam vårdnad av deras gemensamma barn.

43-åring döms för dödshot mot ex-sambo
43-åringe skickade dödshoten via ljudfiler till ex-sambons och hennes släktings mobiltelefon. Foto: Dimitri Karastelev/Unsplash

Paret hade varit separerade i två år när kvinnan i juni 2021 beslutade att ta hjälp av en advokat för att ansöka om ensam vårdnad av parets gemensamma dotter.

När kvinnan meddelade detta via ett mobiltelefonmeddelande blev den 43-årige mannen rasande. 43-åringen skickade flera ljudfiler med allvarliga hot till både kvinnan och hennes svåger där han svor på Gud att han skulle döda henne.

Kvinnan polisanmälde mannen och åklagaren beslutade att åtala mannen för övergrepp i rättssak vid två tillfällen och krävde skadestånd på 13 000 kronor.

Under förhandlingen i Halmstads tingsrätt erkände mannen gärningarna, men bestred skadeståndsanspråket.

I en färsk dom från tingsrätten skriver man att dödshoten som framförts varit av ”relativt allvarlig karaktär och haft syftet att hindra kvinnan att i tingsrätten ansöka om ensam vårdnad om parternas gemensamma barn” och att straffvärdet för brotten uppgår till två månaders fängelse.

Domstolen konstaterar att 43-åringen är tidigare ostraffad och gör bedömningen att han inte kommer att återfalla i brott. Påföljden blev därför villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Han döms också att betala 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan.