NYHETER 2022-01-06 KL. 20:33

22-årig laholmare döms för barnvåldtäkt

Av Rickard Gustafsson

En 22-årig man från Laholm har dömts till tre års fängelse för våldtäkt på en 13-årig flicka och ska även betala skadestånd på 140 000 kronor. Mannen hävdade i rätten att det skett intima handlingar, dock ej samlag, och att det skett i samförstånd med flickan. Åklagarens bevisning, stödd av läkarjournaler och utlåtanden, motsäger mannens version då 22-åringens dna hittats i flickans underliv och trosor.

22-årig laholmare döms för barnvåldtäkt
En 22-årig laholmare har av Halmstads tingsrätt dömts till tre års fängelse för våldtäkt av en 13-årig flicka. Övergreppet skedde i juli förra året i en lägenhet i Laholm. Foto: Rickard Gustafsson

Det var i början av juli 2021 som den 22-årige laholmaren begick våldtäkt mot en 13-årig flicka i en lägenhet i Laholm. Mannen hade haft kontakt med flickan via snapchat och sagt att han var en god vän till hennes storasyster. I kontakterna hade han också utgjort sig för att vara en person som skulle hjälpa henne efter att hon berättat att hon hade problem hemma.

22-åringen hämtade upp flickan i bil vid järnvägsstationen i Halmstad och förde henne till en lägenhet i Laholm. Där ska han enligt domen knuffat ner henne i sängen och sedan ha genomfört flera vaginala men också ett analt samlag.

Flickan anmälde inte våldtäkten direkt utan det var först efter att hennes mamma fått reda på vad som hänt och tagit henne till sjukhus som polisen blev inkopplad. Flickan har i ett videoinspelat förhör med polisen på ett tydligt och ingående sätt redogjort för händelserna där hon pekade ut den 22-årige laholmaren som förövare och berättade att hon var rädd för att anmäla mannen.

Laholmaren anhölls i sin frånvaro och greps den 24 oktober och har suttit häktad sedan den 27 oktober i väntan på rättegång och dom. Under utredningen har polis och åklagare arbetat med att säkra bevis och för Halmstads tingsrätt lades fram såväl dna-analys av 22-åringens sperma som hittats i flickans underliv och i hennes underkläder samt rättsintyg och sakkunnighetsutlåtanden från läkare och NFC (Nationellt Forensiskt Center).

Utöver det har polisen säkrat bevis bland annat i form av tågbiljetter som 22-åringen köpt åt flickan och fotografier och journalanteckningar av de skador som flickan ådrog sig vid övergreppet.

22-åringen har under utredningen nekat till brottsanklagelserna. Han har medgett att det har förekommit vissa intima handlingar mellan honom och flickan men gjort gällande att detta har skett i samförstånd och inte under tvång. I förhöret med mannen uttryckte han förvåning över att man säkrat hans dna i flickans underliv och trosor då han hävdar att de aldrig hade samlag. Han säger sig inte heller haft någon anledning att tro att flickan var under 15 år.

Tingsrätten konstaterar att 22-åringens version av händelserna är märklig och anser att intygen och utlåtandena ger stöd åt flickans version av händelseförloppet. Enligt domstolen står det ostridigt klart att 22-åringen kände till att flickan var yngre än 15 år eftersom han även haft kontakt med flickans 15-åriga storasyster och visste hennes ålder.

I polisförhör berättade laholmaren inte att han köpt tågbiljetter tur/retur åt flickan från Halmstad till Laholm eller att han haft henne hos sig hela natten i en lägenhet i Laholm. 22-åringens förklaring till det är att han inte visste vilken tjej polisen ställde frågor om. Detta framstår, enligt tingsrätten, som en uppenbar efterhandskonstruktion.

En enhällig tingsrätt slår fast att mannen är skyldig till våldtäkt mot barn och dömer 22-åringen till tre års fängelse. Han ska även betala skadestånd till flickan på 140 000 kronor.