NYHETER 2022-01-21 KL. 14:09

21-årig laholmare döms för penningtvättsbrott

Av Rickard Gustafsson

En 21-årig laholmare döms för penningtvättsbrott för att han upplåtit sitt konto till telefonbedragare som lurat en kvinna på 15 000 kronor. Laholmaren förnekar att han gjort sig skyldig till brott, trots att han tog ut pengarna i direkt anslutning till bedrägeriet.

21-årig laholmare döms för penningtvättsbrott
Villkorlig dom och skadestånd blev straffet för den 21-årige laholmare som dömts för penningtvättsbrott i Halmstads tingsrätt. Foto: Rickard Gustafsson

Det var i början av september 2019 som telefonbedragare kontaktade en kvinna och utgav sig för att arbeta på bank och kreditinstitut. De duperade kvinnan och fick henne att använda sitt bank-id vilket gjorde att bedragarna fick tillgång till hennes bankkonton.

Därifrån förde de över 15 000 kronor från kvinnans konto, via swish, till laholmaren. Laholmaren ska i omedelbar anslutning till det fullbordade bedrägeriet ha tagit ut pengarna i en bankomat och därefter lämnat över dem till en okänd person.

Vem eller vilka som genomförde bedrägeriet eller vem som lade vantarna på pengarna har polisen inte lyckats att knäcka och laholmaren har i förhör inte velat berätta vem han gav pengarna till.

I själva verket har laholmaren uppgett att det var för honom helt okända personer och att han inte frågade vad de hette. Han bedyrar att han inte hade anledning att misstänka att pengarna kom från något brottsligt men berättar att han fått reda på att pengarna skulle användas till ett bilköp.
När polisutredningen inte kom längre beslutade åklagaren att åtala den nu 21-årige laholmaren för penningtvättsbrott, då han upplåtit sitt konto åt bedragarna.

Vid förhandlingen i Halmstads tingsrätt fortsatte 21-åringen att neka till brott, men en enhällig tingsrätt fäller honom för penningtvättsbrott.
Domstolen uppfattar det som märkligt att 21-åringen exempelvis inte frågat vilka de inblandade personerna var och heller inte kontrollerat om pengarna hade kommit in på hans konto innan han tog ut dem. Genom att ”ha underlåtit att kontrollera saken, anser tingsrätten det ställt utom rimligt tvivel att han har haft likgiltighetsuppsåt till att pengarna har härrört från brott”.

Straffet för laholmaren blev villkorlig dom samt att han ska betala 15 000 kronor i skadestånd till den bedragna kvinnan.