NYHETER 2022-06-09 KL. 17:05

20-tal gravstenar skändade vid Skummeslövs kyrka

Av Rickard Gustafsson

Ett stort antal gravar har skändats på Skummeslövs kyrkogård. Symboler i brons på drygt 20 gravar har stulits, men mångt fler gravrättsinnehavare kan vara drabbade.
– Det är cirka 1 000 gravar på kyrkogården och innan vi gjort en grundlig inventering vet vi inte hur många det handlar om, suckar Hans-Ove Ottosson, kyrkogårdsföreståndare i Laholms pastorat.

20-tal gravstenar skändade vid Skummeslövs kyrka
Stölden av textsymbolen "Nilsson" på en av de utsatta gravarna förbryllar kyrkogårdsföreståndaren Hans-Ove Ottosson från Ysby. Han spekulerar i att tjuven kanske heter Nilsson? Foto: Rickard Gustafsson

Skummeslövs kyrkogård är just nu föremål för en brottsutredning sedan okända förövare gett sig på minst 23 gravar och brutit loss och stulit gravsymboler i brons som smyckar gravstenarna.

Hans-Ove Ottosson, kyrkogårdsföreståndare och fastighetsansvarig på Laholms pastorat, berättar att stölderna skett någon gång under perioden 1-7 juni.
– Det är sorgligt det som hänt. Jag har jobbat i pastoratet i 40 år och aldrig varit med om just det här tidigare.

Kyrkogårdsförvaltningen har inte hunnit bilda sig en uppfattning om hur många gravar som skändats, men blev uppmärksammade på det som hänt av en anhörig som besökt en familjemedlems grav.
– Det var först en person som hörde av sig och sedan ytterligare en och när vi undersökte såg vi att det var ännu fler symboler som stulits. De är främst kors som stulits, men också andra symboler och även namnplattor i metall.


Korssymboler är det som främst stulits på gravstenarna på Skummeslövs kyrkogård. Foto: Rickard Gustafsson


När vi promenerar runt på kyrkogården och Ottosson visar var tjuvarna härjat stannar vi till vid en gravsten. Där har ett kors knackats loss men också bokstäver i brons med namnet ”Nilsson”.
Just det förbryllar kyrkogårdsföreståndaren.
– Varför just ”Nilsson”? Ingen annanstans har vi sett att de tagit teckensymboler med namn eller bokstäver. Kan tjuven möjligtvis heta Nilsson?

Ottossons gissning är lika god som någon annans, för faktum är att det inte finns några spår eller iakttagelser kring de mystiska stölderna. För mystiskt är det.
– Det finns ingen logik bakom. Det är stölder på olika platser på kyrkogården och vi tror inte att de var ute efter själva materialet utan symbolerna. Det klart att det finns ett metallvärde, men det handlar inte om några stora summor, säger han till LT.

Kyrkogårdsexpeditionen i Laholms pastorat har redan varit i kontakt med flera berörda gravrättsinnehavare som är bestörta över det som hänt.
– Det här rör upp känslorna ordentligt då både vi och de anhöriga tycker att kyrkan och kyrkogården ska vara en fredad plats, säger Hans-Ove Ottosson.

Laholmspolisen har fått in anmälningar, vilka eventuellt kommer rubriceras som brott mot griftefriden, och kyrkogårdsföreståndare Ottosson uppmanar alla drabbade att polisanmäla och samtidigt också kontakta kyrkogårdsexpeditionen.


Vid den här graven på Skummeslövs kyrkogård har en namnplatta i brons helt avlägsnats. Foto: Rickard Gustafsson


Laholms pastorat har även etablerat kontakt med sitt försäkringsbolag.
– Jag har inga klara besked ännu i försäkringsfrågan. Gravrättsinnehavarna har inte gjort något fel och vi har inte gjort något fel, men vi vill gärna hjälpa gravrättsinnehavarna och göra allt vi kan för att ställa saker till rätta, säger Hans-Ove Ottosson.

Pastoratet förvaltar tre kyrkogårdar (Skummeslöv, Laholm och Skogaby) och Ottosson lovar att gå till botten med det inträffade.
– Det är 23 stycken just nu, men vi tror att det är fler. Innan vi gjort en grundlig inventering vet vi inte hur många det handlar om, men det finns cirka 1 000 gravar på Skummeslövs kyrkogård och undersöka dem görs inte i en hast.

Ottosson vill gärna komma ut med händelsen, via media, till allmänheten och även uppmärksamma andra pastorat om stölderna.
Samtidigt berättar han att många gravrättsinnehavare är bosatta långt från Skummeslöv och inte kommer att nås med information om vad som hänt.
– Vi försöker fortfarande få ett grepp om omfattningen, men vi ska försöka kommunicera med alla gravrättsinnehavare när det lugnat ner sig lite, säger Hans-Ove Ottosson.