NYHETER 2022-05-24 KL. 16:17

1,67 promille – skyller på eftersupning

Av Rickard Gustafsson

En man i 70-årsåldern åtalas för grovt rattfylleri efter att han tagits med 1,67 promille. Mannen orsakade en mindre singelolycka i Mellbystrand och fick hjälp av bärgare. Bärgaren noterade dock att mannen luktade alkohol och ringde polisen. Mannen greps cirka 20 minuter senare i sin bostad, men hävdar att han druckit efter hemkomsten.

1,67 promille – skyller på eftersupning
Mannen åtalas för grovt rattfylleri efter att han tagits av polis med 1,67 promille alkohol i blodet. Han nekar till brott och hävdar att han druckit sig berusad efter att han kommit hem. Foto: Arkivbild

Det var den 15 september ifjol som mannen i 70-årsåldern, på väg hem från Trollhättan, körde ner i diket på Mellby industriområde. En bilbärgare kom till platsen några minuter innan midnatt och hjälpte mannens bil upp på vägen igen.

Under arbetet hann bärgaren notera att mannen var alkoholpåverkad och att det luktade alkohol inuti bilen. Bärgaren skickade då ett sms till en polis som han känner och försökte samtidigt förhala arbetet så att mannen inte skulle hinna köra från platsen.

Avledningsmanövern fungerade inte så bärgaren valde vid 00.15-tiden att följa efter mannen ut på E6 samtidigt som han hade kontakt med en polispatrull via mobiltelefonen.
Mannen svängde av vid Ö Karup-avfarten och fortsatte sedan mot Hasslöv där bärgaren förlorade den visuella kontakten med bilen.

Polispatrullen anlände strax därefter och fann vid 00.25 bilen tom, men olåst och det lyste från instrumentpanelen.
I ljusskenet från en närliggande bostad såg poliserna en man som stämde in på signalementet och knackade på. Mannen var släpig i talet och rörde sig instabilt och patrullen medtog mannen för blodprov.

Analysen visade att mannen hade 1,67 promille i blodet. I förhör förnekar han misstanken om grovt rattfylleri och hävdar att han druckit efter hemkomsten. Beträffande tidpunkten för hemkomsten är den i allra högsta grad flytande.

Bärgaren vittnar om att han hjälpte mannen mellan 23.57-00.15 och polisen skriver i ett pm att han greps vid 00.25. I det första förhöret säger mannen att han kom hem vid 22.15 och drack då en starköl. I andra förhöret påstår mannen att han kom hem mellan 20-21 och drack två starköl.

I det andra förhöret har mannen ingen kommentar till bärgarens vittnesmål om att det luktade alkohol i hans bil mer än att han inte själv kände någon lukt. I det fjärde förhöret fanns dock en förklaring – att han brukar torka av interiören med handsprit.

Vad Halmstads tingsrätt anser om åklagarens bevisning avgörs i rättegång inom kort.