Klik venligst
NYHETER 2023-11-09 KL. 13:27

16 gravar skändades på Skummeslövs kyrkogård

Av Rickard Gustafsson

Kyrkogården vid Skummeslövs kyrka har utsatts för gravskändning. Precis som ifjol utsmyckningar på gravstenarna försvunnit och det upprör naturligtvis både anhöriga och pastoratet.
– Det är sorgligt att gravarna inte får vara i fred, säger Pontus Gunnesson, fastighets- och kyrkogårdschef i Laholms pastorat.

16 gravar skändades på Skummeslövs kyrkogård
Det är andra gången på mindre än ett och ett halvt år som gravar skändats på utsmyckningar på kyrkogården vid Skummeslövs kyrka. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Inför och under allhelgonahelgen gjordes flera tråkiga upptäckter på kyrkogården i Skottorp. Besökare på kyrkogården noterade att utsmyckningar som suttit på deras anhörigas gravar var försvunna.

Självklart är det mycket känslor i omlopp bland anhöriga och gravvårdsinnehavarna.

– Ja, det är ett brett spektrum av känslor, men den generella känslan är att de tycker att det är hemskt och att det är fruktansvärt att graven inte får vara i fred, säger Pontus Gunnesson.

Stölderna har polisanmälts men det finns enligt Laholmspolisen, i nuläget, ingen som sett misstänkta gärningspersoner på kyrkogården.

– Utsmyckningarna består av bokstäver, siffror, kors, blomblad med mera. Precis samma som förra gången, säger Pontus Gunnesson.

Kors, siffror, bokstäver och andra symboler har stulits från 16 gravar på kyrkogården vid Skummeslövs kyrka. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

”Förra gången” var i juni 2022. Då var det 23 gravar som blev utsatta för stöld av liknande föremål tillverkade i olika former av legeringar – koppar, brons, mässing.

– Det är inte ren metall och vad de ska ha det till blir vi inte riktigt kloka på. Man har ju hört talas om vandalisering av gravar, att de välts och liknande, men just att man tagit utsmyckningar har jag inte hört har hänt på någon annan kyrkogård, berättar Pontus Gunnesson.

Det är svårt att se något mönster i tillvägagångssättet. Det är inte allt som tagits på en gravsten utan bara enskilda tecken eller symboler. Känslan är att det är specifikt utvalt.

– Det ser inte heller ut som att de brukat våld för att ta bort utsmyckningarna. Det ser snarare ut som att de gått metodiskt fram för det är inte förstört på ytan bakom bokstäverna och symbolerna. Om man bara var ute efter skrotvärdet, eller nedsmältning, så skulle man nog gå lite mer burdust fram.

Det är i högsta grad oklart vad tjuvarna ser för användningsområden för de symboler och bokstäver som stulits från gravstenarna. Foto: Laholms pastorat.

Laholms pastorat har efter helgen gjort en helhetsöversyn på de cirka 1 000 gravar som finns på kyrkogården. De gravplatser och gravar som drabbats är dokumenterade.

– Totalt handlar det om 16 gravstenar på 14 enskilda gravplatser. Det är både gravstenar i förvaltningens regi och privata gravplatsinnehavare. Vi kommer att åtgärda de gravar vi har ansvar för men där det är aktiva innehavare så är det gravvårdsinnehavarnas egna hemförsäkringar som får täcka det. Det räknas som deras egendom, säger Pontus Gunnesson.

Går det att skydda sig mot den här typen av stölder?

– Kyrkogården är en öppen plats och det är mycket folk, särskilt under högtider. Jag tror det är svårt att skydda sig mot de som har onda avsikter, men vi får hoppas att det här var sista gången.