Klik venligst
NYHETER 2023-12-04 KL. 12:33

16-årig flicka ströps tills hon svimmade

Av Rickard Gustafsson

Laholmaren tog ett strypgrepp runt den 16-åriga flickans hals och höll greppet tills hon blev medvetslös. Händelsen inträffade utomhus i Båstad förra sommaren och hovrätten har nu fastställt tingsrättens dom till ett års fängelse för grov misshandel. Mannen i 25-årsåldern uppger att han inte minns någonting av händelsen.

16-årig flicka ströps tills hon svimmade
En laholmare i 25-årsåldern dömdes i Helsingborgs tingsrätt till ett års fängelse för grov misshandel. Hovrätten för Skåne och Blekinge har fastställt domen. Foto: Adobe Stock

Den grova misshandeln mot den då 16-åriga flickan ägde rum på kvällen den 31 maj 2022 på Strandpromenaden i Båstad i samband med en utomhusfest.

Några timmar tidigare hade förövaren, tillsammans med kompisar, slagit sig ned på en uteservering vid en av stans restauranger där den 16-åriga flickan jobbade som servitris. De åt, drack och festade under två och en halv timmes tid.

Under kvällen pratade männen om att gå på en fest till vilken det visade sig att även den 16-åriga servitrisen, och hennes väninna, skulle gå på efter att hon slutat jobbet. Det bestämdes att de skulle slå följe med varandra.

Flickan märkte så snart de kom till festen att en av männen i gänget, en laholmare i 25-årsåldern, var på slagsmålshumör. Han var väldigt berusad och snackade vitt och brett och pekade ut andra män som han ville slå på käften.

Hon ignorerade mannen och talade i stället med hans kompis som satt på en bänk. Strax därpå kände flickan ett hårt strypgrepp runt sin hals. Laholmaren hade lagt sin arm runt henne och pressade stenhårt så hon inte kunde andas.

Panikslagen försökte hon slita sig loss och det sista hon mindes innan hon svimmade var att laholmarens kompisar skrek att han skulle sluta samtidigt som de försökte bända loss armen runt hennes hals.

Flera personer som blivit vittnen till händelsen rusade fram och fann flickan medvetslös. De lyckades skaka liv i henne men hon var knappt kontaktbar.

Flickan och vittnena såg laholmaren och hans två kompisar en bit bort och när de kände sig iakttagna sprang de från platsen. Mannen kunde senare gripas och ställdes knappt ett år senare inför rätta i Helsingborgs tingsrätt misstänkt för grov misshandel.

I rätten förklarade mannen att han vid tidpunkten mådde psykiskt dåligt och att hans sista minne från den aktuella kvällen var att han befann sig på restaurangen. Han berättade att han druckit öl, därefter var allt svart.

Åklagarens bevisning var stark. Dels kunde flickan själv redogöra för händelseförloppet, dels backades den upp av vittnen. Tingsrätten konstaterade att strypgreppet var livsfarligt och att laholmaren visat särskild hänsynslöshet. Straffet för brottet bedömdes till 18 månaders fängelse och 50 000 kronor i skadestånd till flickan.

Påföljden sänktes dock till 12 månaders fängelse (samt skadestånd) då rätten tog hänsyn till att mannen bara två månader tidigare dömts i Skaraborgs tingsrätt till ett års fängelse för oaktsam våldtäkt.

Helsingborgs tingsrätt skriver i domen: ”Vid påföljdsbestämningen ska därför beaktas att påföljderna tillsammans inte överstiger vad som vid ett tillfälle skulle ha dömts ut för den samlade brottsligheten och tingsrätten får då döma till lindrigare straff än vad som är föreskrivet för brottet. Om straffmätning hade skett gemensamt för detta och tidigare brott hade fängelse i två år dömts ut. Eftersom fängelse i ett år redan har dömts ut ska därför påföljden för nu aktuellt brott bestämmas till fängelse i ett år”.

Mannen har överklagat båda domarna till hovrätten. Den grova misshandeln överklagades till Hovrätten över Skåne och Blekinge, som nyligen beslutade att fastställa tingsrättens dom. I fallet med den oaktsamma våldtäkten, har dom ännu inte fallit.