NYHETER 2021-12-01 KL. 15:58

1 500 elabonnenter blev strömlösa

Av Rickard Gustavsson

Cirka 1 500 elabonnenter hos Södra Hallands Kraft blev under onsdagseftermiddagen strömlösa. Ungefär två tredjedelar fick tillbaka strömmen efter knappt en halvtimme.

1 500 elabonnenter blev strömlösa

– Vi felsöker för fullt och kopplar om för att våra kunder ska få spänningen åter, säger Tobias Nilsson, vd på SHK.

Vid 14.25-tiden på onsdagseftermiddagen försvann strömmen hos en stor andel av Södra Hallands Krafts kunder. Närmare 1 500 kunder påverkades men efter mindre än en halvtimme hade cirka 1 000 av kunderna fått strömmen åter.

Avbrottet sträckte sig rent geografiskt från Hemmeslöv i väster och gick som i en båge mot Edenberga, via Skottorp och Vallberga. Tekniker på SHK arbetar för fullt med att lösa de återstående problemen.
– Det pågår felsökning och vi misstänker att det skett någon form av kortslutning, säger vd Tobias Nilsson som håller det för högst sannolikt att det kraftiga snöfallet och vindbyarna ligger bakom strömlösheten. När strömmen återvänder är oklart men Nilsson berättar att företaget för tillfället gör omkopplingar på elnätet för att så många kunder ska få elen åter.

Rent generellt har SHK de senaste åren haft få och relativt korta avbrott. Det beror på att företaget under en längre tid arbetat med att säkra ledningsnätet och reducerat antalet luftledningar.
– De mesta ledningarna är nedgrävda nu och med det försvinner mycket av våra bekymmer och vi har färre avbrott, berättar Tobias Nilsson.

Vid 15.50-tiden var 348 kunder fortfarande strömlösa främst vid kusten i Hemmeslövstrakten.
Du kan följa eventuella strömavbrott på SHK:s avbrottskarta. Sidan uppdateras med 5-10 minuters fördröjning:

https://shkwebmap.sodrahallandskraft.se/outagemap2/?cust=shk&app=fpp