NATIVE 2022-06-26 KL. 12:00

Svenskarnas intresse för trädgård håller i sig

Av Joakim Ormsmarck


De senaste årens omkullkastade förutsättningar har lett till en rad förändringar i hur vi väljer att leva våra liv. En av ändringarna består i att många svenskar under 2021 fann ett nytt intresse i att ta hand om trädgården. Att odla och plantera verkar nu vara något vi kommer ägna oss åt även i år.

Svenskarnas intresse för trädgård håller i sig

På senare år har trädgården fått en större plats i allt fler svenskars liv. Siffror från SCB under 2021 visade att många valde att lämna lägenheten i stan för ett hus på landsbygden, vilket bland annat antas bero på ett ökat intresse för natur och odling. Detta får stöd i en undersökning genomförd av Readly. Där menas att nästan var femte svensk under fjolåret fann ett nytt intresse i trädgårdsarbete.

Krävande arbete som roar
Det är inget nytt att det krävs viss ansträngning för att hålla ordning på sin trädgård. Men i dag finns mängder av hjälpmedel för att minska arbetsbördan. Ett av de tydligaste exemplen är robotgräsklippare, som en lång rad svenskar använder sig av för att hålla gräsmattan i trim även då de varken har tid eller ork att klippa den själva.

Men det finns vissa trädgårdssysslor som svenskarna gärna ville göra på egen hand, enligt undersökningen. De tre områden som flest svenskar fann ett intresse i var blommor och krukväxter, plantering av grönsaker och örter, samt arkitektur i trädgården. Sett till trädgårdstrenderna för sommaren 2022 verkar dessa intressen till stor del fortgå.

Bredare utbud och högre priser på krukväxter
Den klassiska veckotidningen Allas har pratat med Jan Rundgren, trädgårdsdesignern som också är trendanalytiker, som menar att det finns flera trender för trädgårdarna under 2022. I artikeln lyfter man fram krukväxter, som alltså är en av trenderna som följer med från förra året.

Rundgren menar att trenden dels syns hos många av de stora blomsterbutikerna, som nu erbjuder ett allt bredare utbud av växter som kanske inte så många svenskar varit intresserade av tidigare. Det pekas även på att en del krukväxtintresserade personer nu är villiga att betala betydande överpriser på sälj- och auktionssajter för att få just de specifika växter de vill ha.

Bland trenderna för 2022 listar artikeln även egenodlade grönsaker och plantering, vilket tyder på att svenskarnas intressen i trädgården utvecklas inom samma områden som föregående år.

Umgänge i trädgården pekas ut som den stora trenden
En av de större trenderna i trädgården, enligt Jan Rundgren, är att anordna middagar, fester eller att bara allmänt umgås i den gröna delen av huset. Detta motiveras med att folksamlingar av detta slag varit en bristvara under de senare åren, och något som många längtat tillbaka till. Man menar att flertalet trädgårdsägare har haft tid att tänka ut idéer till planer, som vi i sommar har möjlighet att förverkliga.