NATIVE 2022-06-01 KL. 07:00

Prisökningar på Hallands bostadsmarknad – därför ska du anlita mäklare

Under senare åren har bostadspriserna rusat rejält. Det pratas ofta om prisutvecklingen i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. Men även på bostadsmarknaden i Halland har synts tydliga ökningar i pris, och för att som säljare dra nytta av utvecklingen är det viktigt att anlita en mäklare.

Prisökningar på Hallands bostadsmarknad – därför ska du anlita mäklare

Sett till det senaste decenniet har bostadspriserna i Hallands län ökat med nästan 21 000 kronor per kvadratmeter. Men det räcker med att gå två år tillbaka i tiden för att se tydliga prisökningar. I april år 2020 låg snittpriset nästan exakt 5 000 kronor lägre än vid samma månad år 2022.

Dra nytta av prisutvecklingen vid försäljning
MäklarOfferter är en mäklarfirma med kontor över hela Halland som upplevt ett stort intresse för att köpa och sälja bostad i länet, och hjälpt till vid flera tusentals fastighetsförsäljningar. Detta genom att erbjuda tips och rådgivning för att anlita mäklare i Laholm, till exempel.

Att anlita en mäklare är ett av de viktigaste stegen i att en försäljning ska ske till ett marknadsmässigt pris. Mäklaren har goda möjligheter att nå ut med ett objekt till mängder av potentiella intressenter, och att göra det så attraktivt som möjligt genom professionella visningar och styling inför dem.

Viktigt att hitta rätt mäklare
Men att välja första bästa mäklare är sällan receptet på framgång på bostadsmarknaden. Därför vill MäklarOfferter göra det så enkelt som möjligt för säljare att välja den mäklare som passar en själv bäst. Lokalkännedom är en viktig aspekt, varför MäklarOfferter erbjuder specifika tips för att hitta mäklare i Mellbystrand för den som vill sälja bostad längs den halländska kusten.

I MäklarOfferters omfattande sökfunktion kan säljare filtrera sökresultaten utifrån parametrar som bostadens ort och storlek, för att få upp de mäklare med expertis inom en specifik typ av försäljningar. Därefter kan man jämföra mäklare i Knäred, till exempel, med hjälp av information om dem och objektiva omdömen från tidigare kunder.

I sökresultaten finns även mäklarnas kontaktuppgifter. Då personkemi är en aspekt som inte bör förringas vad gäller att välja mäklare kan det vara en fördel att kontakta flera. På så sätt får man en större uppfattning om vem som bäst erbjuder det man eftersöker, och även mer information om arvode och upplägg för försäljningen.

Mer lönsam och trygg försäljning med mäklare
En tidigare rapport från Värderingsdata menar att försäljningspriset i genomsnitt blir 26 procent högre för den som anlitar mäklare än för den som säljer privat. Men prisfrågan är inte den enda anledningen till att de allra flesta säljer via mäklare. Det är dessutom en stor fördel för tryggheten i försäljningen.

Mäklaren har en minst tvåårig utbildning bakom sig och kan därför fungera som en trygg punkt i försäljningen, för både säljare och köpare. Dessutom ansvarar denne för den, ofta stora, juridiska delen av försäljningen. Till exempel är det mäklaren som tar fram samtliga kontrakt. Kontrakten som används av en seriös mäklarfirma är korrekt och vattentätt utformade, vilket minimerar risken för tråkiga överraskningar efter att försäljningen gått i mål.