NATIVE 2023-05-08 KL. 16:28

Intresset för trädgård spirar – men FN varnar för rekordvarm sommar

Sommaren är på intåg efter en ovanligt kall vår. Med solen och värmen skjuter efterfrågan i höjden på trädgårdsrelaterade produkter, allt från utomhusväxter och odlingslådor till gungställningar för barnen. Samtidigt varnar FN för att temperaturerna kan bli rekordhöga.

Intresset för trädgård spirar – men FN varnar för rekordvarm sommar

De tidiga vårmånaderna blev ovanligt kalla i Halland och stora delar av landet. Svenskarna fick uppleva en av de kallaste och snöigaste marsmånaderna på länge, på grund av kalla luftmassor från norr som stoppat den varma luften att komma upp söderifrån. Sommaren är nu dock på intåg och de varmare dagarna innebär att många är i full gång med att förbereda trädgården.

Ökande intresse för självförsörjning med odlingslåda
Det är inte bara den inkommande sommaren som gör att intresset för trädgården är stort. Även det faktum att många hushåll blivit mer kostnadsmedvetna på grund av inflation och stigande boräntor gör att fler vill spara pengar på matinköpen. Att odla sina egna grönsaker i odlingslåda är ett sätt att spara pengar och få spendera mer tid utomhus.

Fördelen med odlingslådorna är bland annat att man inte behöver gräva upp ett trädgårdsland och att jorden snabbare blir uppvärmd på våren, så att sådden kan ske tidigare. På så sätt blir odlingssäsongen längre. Många uppskattar också att arbetshöjden är mer ergonomisk och att odlingslådan kan bli ett stilrent inslag i trädgården eller på balkongen.

Skapar en trädgård för barnen med gungställning
Utöver odling är trädgården ofta ett favoritställe för barnen att leka i. Idag är säkerhet den allra viktigaste aspekten för många föräldrar och mor- och farföräldrar som vill köpa gungställning och utrustning för utomhuslek till barnen.

Det krävs robusta material, exempelvis massivt furu som håller mot väder och vind och som står stadigt under barnens alla aktiviteter. Olika höjder och storlekar kan passa olika trädgårdar, liksom kombinationer med till exempel rutschkana och klättervägg.

FN varnar för väderfenomenet
I förberedelserna av trädgården kan det även löna sig att rusta inför hög värme. FN varnar nämligen för att väderfenomenet El Niño kan ställa det rejält under sommaren 2023. El Niño består av både vindar och havsytetemperaturer som direkt påverkar vädret runt omkring. På grund av den globala uppvärmningen riskerar också effekterna att bli allt större, varnar Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

Enligt en prognos från FN:s meteorologiska organisation WMO så ökar sannolikheten för att El Niño ska utvecklas senare i år. Sannolikheten ökar för varje månad under sommaren – upp till 80 procent i juli till september. Däremot går det inte att förutspå hur länge värmeböljan kommer att pågå, eller hur kraftig den kan bli. Många svenskar, särskilt äldre och personer i riskgrupper, lider i ovanligt höga temperaturer. Ännu värre drabbas dock länder i Stilla havsområdet, särskilt i Oceanien, Indonesien och Sydamerika. Även delar av Nordamerika och avlägsna områden över Asien och Afrika är extra utsatta.

Toppnotering från 2016 kan bli slagen
EU:s klimatförändringstjänst Copernicus menar att det är sannolikt att 2023 eller 2024 kommer att bli det varmaste året som någonsin uppmätts globalt. Toppnoteringen just nu är från 2016. Under ett år med ovanligt stark El Niño kan den globala medeltemperaturen stiga med 0,1 till 0,2 grader, menar Erik Kjellström, vilket riskerar ge negativa konsekvenser med till exempel svår torka och dödsfall.

Svenskarna i topp för odling
Ser man på den ljusa sidan kan en varm sommar innebära chans för bra skörd i trädgården, förutsatt att växterna vattnas. För att spara på vattenförbrukningen går det med fördel att samla in regnvatten i till exempel stora tunnor under stuprören på huset.

En undersökning från 2022 visar att svenskarna faktiskt ligger i topp i Europa när det gäller odling av grönsaker och andra ätbara växter, samt att undvika kemiska bekämpningsmedel i trädgården. Något som gynnar den biologiska mångfalden – förekomsten av olika djur, växter och insekter, bland annat de viktiga pollinerande insekterna.