NATIVE 2022-07-21 KL. 18:00

Betting ska höja deltagandet i riksdagsvalet i höst

Den 11 september kommer många svenskar att ta sig till sina anvisade valstationer för att rösta i årets riksdagsval. Trots att Sverige har en utav de högsta valdeltagande-procenten i världen så finns det dem som vill öka engagemanget, nämligen genom betting.

Betting ska höja deltagandet i riksdagsvalet i höst

Odds som leder till debatt
Tanken med betting på politiska val, liksom inom sport, är för att öka intresset för det riktiga eventet. Genom att engagera sig i politiken på ett tävlingsinriktat sätt krävs det ändå att man blir insatt i de politiska debatterna och de nationella prognoserna. Vidare kan det även leda till fler informella diskussioner kring betting och politik vilket i sin tur kan leda till ännu större engagemang och intresse för riksdagsvalet.

Betting på riksdagsvalet erbjuder såväl odds på vilket parti som kommer att få kommer att få flest procentuella röster som vem som kommer att bli Sveriges nästa statsminister. Vilka vinner Valet 2022? Hitta de bästa oddsen här! Betting-sajterna jämför ofta även odds från flera olika odds-tjänster så att det ska vara lätt att delta vare sig man är rutinerad eller nybörjare.

Brett utbud av digitala val-guider
Betting är inte det ända digitala forumet som har utvecklats för att öka intresset i riksdagsvalet. Under de senaste åren har bland annat Valkompasserna ökat i popularitet. Valkompasser är tjänster där man får svara på ett genomgående politiskt quiz som sedan beräknar hur mycket man håller med de olika partiernas agendor samt hur man allierar sig i specifika frågor och ärenden. Det finns idag ett stort urval utav valkompasser, bland annat på SVT och Expressen.

Ett annat digitalt hjälpmedel är den officiella val-hemsidan där man kan hålla koll på alla viktiga datum, hur man röstar, var man röstar, och så vidare. Där finns även information för hur man röstar om man är folkbokförd i utlandet.

Svenska valdeltagandet i världsklass
Redan innan betting på politiska val blev aktuellt så har Sverige haft en långvarig hög ställning på de internationella listorna för valdeltagande. Siffror från Statistikmyndigheten visar att 87,2 procent utav svenska folket deltog i det senaste riksdagsvalet 2018. Det var heller inte många som avstod från att delta i landsting- och kommunfullmäktige valen heller, som låg på respektive 83,7 och 84,1 procent.

Man kan jämföra dessa siffror med det genomsnittliga valdeltagandet för länder inom Europeiska Unionen som ligger på låga 67 procent. Detta är lägre än det lägsta distriktet i Sverige, Haparanda, som låg på 72,8 procent i riksdagsvalet 2018.