Klik venligst
NATIVE 2024-01-08 KL. 15:22

Betting på lokal sport väntas fortsätta öka 2024

2024 väntas ge ytterligare ett uppsving i intresset för svensk lokal sport, det är något man runt om i Sverige länge märkt av och blivit en större nationell trend.

Betting på lokal sport väntas fortsätta öka 2024

Trenden tros vara driven av intresset för betting på sportevenemang på lokal nivå som ökar i en aldrig tidigare skådad takt. Denna artikel dyker djupt in i denna trend, dess påverkan på lokalsporten, bettingsidor utan licens i Sverige och utforskar de utmaningar och möjligheter som kommer med den.

Statistik från Sportradar bekräftar en kraftig ökning av intresset för att betta på lokal sport i Sverige. De stora ligorna och internationella sportevenemangen har länge varit i fokus, men sportfans har upptäckt att det är något speciellt med att spela på odds där man själv kan vara på plats. Drivkrafterna bakom denna trend kommer också från ökad tillgänglighet av lokala matcher på bettingsidor och en växande medvetenhet och uppskattning för potentialen hos lokala lag.

Intresset för lokal sport har alltid funnits, men det är först på senare tid som möjligheterna att satsa på dessa evenemang har ökat markant. Tidigare kunde man huvudsakligen satsa på stora internationella turneringar eller ligor som Premier League och Champions League. Nu, med den ökande tillgängligheten av lokala evenemang på bettingsidor, har fler svenskar blivit intresserade av att följa och satsa på sina lokala lag.

Med uppsvinget i betting på lokal sport följer också ökade risker. Ett allvarligt sådant är matchfixning, en hotande skugga över sportens integritet. Matchfixning innebär att individer eller grupper försöker manipulera resultatet av en match för att tjäna pengar på sina satsningar. Detta hot är mer påtagligt för lokal sport än för de stora internationella matcherna.

Sverige har agerat proaktivt för att hantera detta problem. Spelinspektionen, Sveriges regulator för spel och betting, tar denna fråga på största allvar och samarbetar nära med sportklubbar och spelbolag för att bekämpa och förebygga korruption inom sporten. De har infört stränga regler och övervakningssystem för att upptäcka och rapportera misstänkta aktiviteter.

För lokala klubbar är det viktigt att vara medvetna om risken för matchfixning och att samarbeta med myndigheterna för att skydda sportens integritet. Att utbilda spelare och personal om de potentiella farorna med matchfixning och hur de kan rapportera misstänkta aktiviteter är avgörande för att förebygga detta problem.

En annan anmärkningsvärd utveckling sedan införandet av Sveriges nya spellag 2019 är att allt fler svenskar väljer att spela på bettingsidor utan svensk licens. Dessa sidor, ofta licensierade i länder som Malta, Estland och Curacao, lockar med fördelar såsom högre bonusar och bättre odds, tack vare ett gynnsammare skatte- och regleringsklimat, det skiljer faktiskt så mycket som 16% i vad ett svensk licensierat spelbolag betalar i skatt jämfört med ett från Curacao som leder till mer pengar kvar i fickan både för spelare och spelbolag.

För svenskar är det helt lagligt och fritt välja var man spelar, för internationella spelbolag utan svensk licens krävs det dock att de inte marknadsför sig i Sverige, inte erbjuder spel i svenska kronor eller kundtjänst på svenska.

Denna trend presenterar en blandning av möjligheter och utmaningar för klubbar. Å ena sidan kan ett ökat intresse för betting ge lokalsporten mer uppmärksamhet och ekonomiskt stöd genom sponsring och reklaminkomster. Många bettingsidor är villiga att ingå partnerskap med idrottsklubbar och erbjuda dem avtal som kan vara ekonomiskt fördelaktiga.

Å andra sidan måste klubbar vara proaktiva för att skydda sina spelare och sin sport från spelens skadliga effekter och hotet om matchfixning. Detta innebär att klubbar behöver investera i utbildning och medvetenhet kring spelrelatera de risker. De måste också samarbeta med myndigheterna för att rapportera och förebygga eventuell korruption.

Det står klart att betting kommer att fortsätta vara en viktig del av sportscenen i Sverige. Med korrekta regleringar och ökad medvetenhet kan trenden stärka lokalsporten. För klubbar är det avgörande att klokt navigera i denna nya verklighet, att dra nytta av möjligheterna som erbjuds samtidigt som de gör sitt bästa för att skydda sig mot riskerna.

Det verkar som att 2024 kommer att bli ett år fyllt av spänning och nya möjligheter för lokala lag. Trenden med ökat bettingintresse kommer utan tvekan att fortsätta forma svensk sport. Genom att balansera fördelarna med bettingens intäkter och bidragade till ökat intresse av sport, med skyddet av sportens integritet, kan svensk lokal sport fortsätta blomstra i det nya året och bortom.