Klik venligst
LEDARE 2023-03-18 KL. 07:00

”Somliga går med trasiga skor. Säg vad beror det på. Gud fader som i himmelen bor. Kanske vill ha det så.”

Av Joakim Ormsmarck

”Somliga går med trasiga skor. Säg vad beror det på. Gud fader som i himmelen bor. Kanske vill ha det så.”

Att det är en högre makt som är ytterst ansvarig för de dåliga skorna inom vård- och omsorgssektorn är det ingen tvekan om men att den makten skulle sitta så högt som i himmelen låter jag vara osagt. Nu har facket tagit strid och i skrivande stund har drygt 220 medlemmar signerat en protestlista som ska lämnas in till arbetsgivaren, Laholms kommun.

Frågan är intressant. Var ligger arbetsgivarens ansvar och var ligger den anställdas?
Är det verkligen rimligt att kommunalt anställda inom låglöneyrken ska bekosta sina egna arbetsskor? Inom exempelvis parkförvaltning och skolbespisningen är betalda arbetsskor regel sedan många år.

De senaste åren med pandemin borde ha lärt oss alla en sak.
De som arbetar inom vård och omsorg i olika former är otroligt viktiga stöttepelare i samhället. När många andra kan arbeta hemifrån i händelse av kris är det dessa personer som vi alla förlitar oss på att de ska kunna ta hand om de som behöver vård och stöd i olika former. Att kommunen då inte kan säkerställa att medarbetarna har bra och funktionella skor är helt enkelt riktigt illa.

Kommunal har drivit frågan i flera år men inget har hänt. Svaret är det klassiska, det saknas pengar och budgeten klarar inte kostnaden. Vad en utsliten undersköterska eller en förtidspensionerad hemvårdare innebär för samhället ingår helt enkelt inte i ekvationen.
Det skaver rejält, inte bara de utslitna skorna utan hela frågan och hur den hanterats av arbetsgivaren. Men nu ska Kommunal sätta hårdare press och ett första steg är att lämna in protestlistan till Socialnämnden och därefter utlovas en fajt!

Vet du mer om detta eller har du andra saker som skaver?
Tveka då inte att höra av dig till oss på tidningen. Du kan vara helt anonym och såklart har du källskydd om du vill berätta saker som du tycker förtjänar att uppmärksammas.