Klik venligst
LEDARE 2022-11-12 KL. 13:00

Ljuset återvänder

Av Joakim S Ormsmarck

Ljuset återvänder

”Ibland är kanske det bästa att bara inse att man tänkt fel. Helt enkelt ändra sig och låta laholmarna få en ljus, mysig och trevlig jul och samtidigt ge handlarna en möjlighet till en bra julhandel.”

Med dessa orden avslutade jag min ledartext för några veckor sedan. Precis som så många andra ställde jag mig milt sagt tvekande till beslutet att släcka ner stora delar av kommunen och samtidigt dra in på all julrelaterad belysning.

När dessa rader skrivs sitter jag hemma vid köksbordet. Det är kolmörkt utanför på vägen, de två lyktstolparna som normalt lyser upp har varit släckta sedan beslutet togs.
Men detta blir det nu ändring på efter att Samhällsbyggnadsnämnden rannsakat beslutet och precis som resten av laholmarna kunnat konstatera att detta varken blev rätt eller bra. Nu ska alla lampor tändas igen samtidigt som en grundligare undersökning ska göras för att ta fram en hållbar lösning för hur hälften av gatlyktorna ska kunna släckas utan att det medför obehag eller fara för någon.

På sociala medier har många uttryckt sin frustration kring nedsläckningen.
Debatten mellan de som ansåg beslutet vara helt galet och de som tycker att det är ett himla gnällande har bitvis varit hård. Men det är skillnad på gnäll och rädsla och när det gäller gatubelysningen är det just rädslan och otryggheten som för de allra flesta varit drivkraften.

Oftast måste viktiga beslut tas under såväl press som stress och det är en omöjlighet att dessa beslut alltid blir bra. Samtidigt måste även obekväma beslut tas och någon måste ta det ansvaret. Lika mycket som att det är en styrka att kunna fatta de svåra besluten är det styrka att kunna erkänna att det blir fel och då helt enkelt göra ett omtag.

Nu kan vi alla se framemot en december med utsmyckningar, julbelysning och julstämning i centrum. Till glädje för alla handlare som oroats över att tappa den så viktiga julhandeln och såklart för alla de laholmare som nu kommer att välja att gynna den lokala handeln.