LEDARE 2022-10-27 KL. 17:03

Ingen gillar Grinchen. Gör om och gör rätt.

Av Joakim S Ormsmarck

“Per Albin byggde Folkhemmet. Ingvar Kamprad möblerade det. Ingvar Carlsson släckte ljuset.”
Ett citat som kom att användas flitigt i valrörelsen 1991. Själv var jag bara elva år gammal men jag minns hur det fastnade någonstans, jag tror det var ordlekens geniala enkelhet som slog an något i mig.

Ingen gillar Grinchen. Gör om och gör rätt.

Och nu, trettio år senare dyker det där minnet upp igen när jag försöker förstår kommunens beslut att inte tända julgran och julprydnader denna redan så mörka vinter.

Jag kan förstå, rent förnuftigt, att man släcker två av tre gatlampor. Även det faktum att det inte blir någon isbana känns både vettigt och klokt i dessa tider.
Men att inte tända granarna eller övriga julprydnader är plakatpolitik och inget annat.

Glödlampan är en av mänsklighetens största uppfinningar. Den kom att förändra livet för alla då det helt plötsligt inte längre var dagsljuset som styrde våra liv.
Visste du förresten att Thomas Edison skapade världens första julbelysning?
Han hängde upp en ljusslinga utanför sitt laboratorium i Menlo Park, New Jersey, i december 1880.

När vi ändå är inne på detta med historia. Julgranens historia sträcker sig bak till 1600-talets Tyskland där de finare familjerna både dansade kring den och klädde den med godis. Den första kända svenska julgranen fanns 1741 i Södermanland, hos familjen Wrede-Sparre.

Lite elakt skulle med andra ord min barndoms ordlek från högerblocket kunna översättas till nutid med ”Wrede-Sparre köpte granen. Thomas Edison tände lamporna. Samhällsbyggnadsnämnden drog ut sladden.”

En modern ledbelysning drar minimalt med ström. Det är fakta.
En levande stadskärna skapar glädje, handel och skatteintäkter. Även detta är fakta.

Om jag inte missförstått det hela så är det inte heller möjligt för exempelvis ett företag eller en förening att ta på sig att betala de där hundralapparna som en belysning i granen på torget skulle kosta, enbart om denna drivs av solceller är det okej…
Här kan man kanske ställa sig frågan varför kommunen då inte själva kan lösa dessa belysningar med solceller om de nu är godkända?

Ibland är kanske det bästa att bara inse att man tänkt fel. Helt enkelt ändra sig och låta laholmarna få en ljus, mysig och trevlig jul och samtidigt ge handlarna en möjlighet till en bra julhandel.

Ingen gillar Grinchen så ge tillbaka julen nu så glömmer vi det här! Okej?

Joakim S Ormsmarck
Chefredaktör Laholms Tidning