Klik venligst
LEDARE 2023-01-21 KL. 07:00

Hur skulle vårt samhälle se ut om vi inte haft alla ideella krafter?

Av Joakim S Ormsmarck

Hur skulle vårt samhälle se ut om vi inte haft alla ideella krafter?

Hur skulle vårt samhälle se ut om vi inte haft alla ideella krafter som på olika sätt är pusselbitar i vårt gemensamma liv här i kommunen? Tanken slår mig när jag läser igenom veckans nummer innan tryck och fastnar på artikeln kring Lions och deras runt 400 insamlade julgranar. Tjugo gulklädda medlemmar som på 4 timmar samlar in 40 000 kronor till olika välgörenhetsprojekt som klubben stöttar.

Lions är långt ifrån ensamma i att på olika sätt engagera sig för att göra vårt samhälle till en bättre plats och samtidigt hjälpa andra. Vi ser det hela tiden omkring oss, inom idrottsföreningar, välgörenhet och det allmänna föreningslivet. Samtidigt är det ganska lätt att ta allt detta arbete för givet och glömma bort att uppskatta alla dessa insatser.

För faktum är, skulle det ideella arbetet bara en dag försvinna så skulle vårt samhälle på många sätt sluta fungera. Oavsett om det handlar om ungdomstränare i den lokala fotbollsklubben, kassören i pensionärsföreningen eller skolklassen som plockar skräp på stranden är det arbete som vårt samhälle inte kan bekosta på vanligt sätt. Med andra ord, om ingen tar tag i det så kommer det inte att bli gjort.

Så med dessa inledande ord skulle jag bara vilja tacka alla er som på olika sätt tar hand om vår fantastiska lilla kommun och människorna som bor här. Dina insatser gör skillnad och tillsammans gör vi alla Laholm lite bättre varje dag. Och det räcker långt.

I veckans nummer av LT kan du bland annat läsa om de nya medborgarlöftena som kommunchefen och lokalpolisområdeschefen kunde signera tidigare i veckan.

I löftena läggs i år ett stort fokus på kommunens ungdomar där det finns ett stort behov att från vuxenvärlden ta ett steg närmre för att säkerställa att våra unga kommuninvånare får den trygghet och det stöd som de faktiskt har rätt till. Här har polisen under året som gått gjort insatser som också gett resultat, vilket du kan läsa mer om i artikeln på nästa uppslag.

Såväl Lions arbete som medborgarlöftena handlar i grunden om ta ansvar för såväl våra egna liv som samhället och vår omvärld. Det slitna uttrycket att ingen kan göra allt men alla kan göra något är väldigt passande för det sammanfattar egentligen hela det kontrakt som jag anser att vi alla per automatik ansluter oss till genom att vara en del av samhället.

Känner du personer som du tycker borde uppmärksammas för sitt engagemang att göra Laholm till en ännu bättre plats skulle jag vilja be dig att tipsa oss på tidningen.
Kommunen är full av människor som varje dag bidrar till att göra våra liv bättre, de förtjänar alla tack de kan få.

Joakim S Ormsmarck