LEDARE 2022-12-11 KL. 07:00

Hur känner sig de 198 laholmarna idag?

Av Joakim S Ormsmarck

Hur känner sig de 198 laholmarna idag?

Bertil Johansson (LP) skräder inte orden när LT:s reporter ber honom kommentera den splittring och det kaos som synes råda inom Moderaterna i Laholm: ”Vi ser i Ungern, Polen och Belarus hur man håller på i samband med val och det är sådana fasoner som kommer fram nu.”
Johansson är inte ensam. Från vänster till höger, väljare och förtroendevalda, alla uttrycker de sina tankar kring vad det egentligen är vi alla just nu bevittnar.

Oavsett hur Moderaternas stadgar är utformade, och vilken makt partiet ger sin fullmäktigegrupp, är det till syvende och sist inget annat än ett långfinger till väljarna och demokratin.
Hur känner de 198 laholmarna som kryssade Norrman?
Hur ser deras förtroende ut för Moderaterna idag?
Kommer de ens att gå till valurnorna om fyra år?

Vi ska inte ta demokratin förgiven. Det är tydligare än någonsin beaktat allt som just nu händer runtom i världen. Vi ska vara stolta över att leva i ett demokratiskt land och tacksamma att det finns människor som väljer att engagera sig politiskt. Utan dem, ingen demokrati.
Men lika viktigt är att politikerna, de som fått makten av folket, inte tar sina väljare förgivet. Det handlar helt enkelt om något så enkelt som respekt. Respekt för andra människor och respekt för det demokratiska systemet.
Oavsett vem som går segrare ur det som just nu sker så har Laholm förlorat.

Med all sannolikhet kommer en eller flera kompetenta förtroendevalda att helt enkelt ge upp tanken på att bidra till samhället genom sitt engagemang framöver efter att antingen varit en del i det som sker eller bevittnat på avstånd. Till detta kommer medborgarnas förtroende som knappast ökar när politikerna inte ens kan hålla sams inom det egna partiet.
Men allt ser absolut inte mörkt ut i Laholm. Tvärtom.
Gatubelysningen lyser som den ska, juldekorationerna likaså och handlarna vittnar om att julshoppingen kommit i gång på allvar. De flesta verkar dessutom ha fått på vinterdäcken så nu är vi redo för såväl vinterväder som julfirande.

Laholms Tidning kommer såklart ut varje vecka även under jul- och nyårshelgerna – dessutom bjuder vi på en fullmatad Hållbarhetsbilaga redan nästa helg – så vi kan utlova en hel del till läsning innan det är dags att korka upp champagnen och fira in det nya året.

Joakim S Ormsmarck