Klik venligst
LEDARE 2023-01-28 KL. 07:15

En perfekt storm i ett litet glas

Av Joakim S Ormsmarck

En perfekt storm i ett litet glas

En hög smäll en sen fredagseftermiddag kom att bli startskottet för några timmar då medievärldens ögon vändes mot Laholm och Laholms Tidning. Notiserna rasade in på mobiltelefonen i rask takt och alla hade de samma innebörd. En detonation har skett i anslutning till Laholms Tidnings redaktion, ett paket har hittats och det luktade krut.

Ett angrepp på en tidning är en mycket allvarlig händelse och något som per automatik skapar mycket uppmärksamhet men också rädsla. Hotet och hatet gentemot journalister är något vi som arbetar i den här branschen lever med hela tiden. På väg till redaktionen, i bilen den där fredagen, gick tankarna till allt från SVT i Helsingborg, där ett gäng maskerade personer trängde sig in för några år sedan, till attentatet mot tidskriften Charlie Hebdo i Paris 2015.

Väl på plats var det helt stilla. Inga avspärrningar, ingen dramatik. På innergården intill redaktionen hittade jag min kollega Rickard i samspråk med en polis och en pigg reporter från lokalkonkurrenten. Samtidigt började samtalen och sms:en ramla in på telefonen.

I rask takt hittade i princip alla större mediehus i landet mitt telefonnummer, inklusive SVT och Sveriges Radio, och alla ville de prata om sprängningen i Laholm.

Polisen kunde snabbt konstatera att inga skador fanns, varken på laholmare eller byggnader. Kopplingen till LT var i högsta grad oklar, inga hot hade riktats mot redaktionen och de hoptejpade smällarna, förmodligen så kallade bangers, kändes mer som ett pojkstreck än som någon form av attentat eller markering.

Noteras bör att även bangers är olagliga och kan orsaka skada. Men med detta sagt var mediernas rapportering denna kväll något av en perfekt storm i ett litet vattenglas. För att försöka förstå hur alla landets medier, inom runt tio minuter, kunde gå ut med samma nyhet kring en sprängning i anslutning till LT:s redaktion måste vi börja från början.

Klockan 17.25 gick polisen ut med ett meddelande till press och allmänhet via sin hemsida kring att polis larmats till Bagareliden i Laholm efter att en anmälare hört en explosion. Kvar på platsen har ett paket hittats som luktar krut. enligt anmälare. Explosionen ska ha skett i närheten av Laholms Tidnings redaktion och polis är på väg fram till platsen.

Här ringde det i alla klockor samtidigt på landets redaktioner. Explosion, redaktion och ett upphittat paket som luktar krut.

Full fart mot Laholm och artiklarna flög fram genom systemen. Detta en bra stund innan polisen ens hunnit fram till Laholm och utan att någon kollega i branschen ens försökt få tag på mig eller någon av mina kollegor. Det skulle dröja ytterligare en bra stund innan de samtalen kom.

Nu gick det bra den här gången. Kanske blev det lite som att det ropades efter vargen och när jag nu i efterhand ser tillbaka på de där timmarna på redaktionen är jag glad att ha fått se vårt eget, och våra branschkollegors, arbete lite från insidan och kunnat konstatera att när nyheten kommer då går det otroligt snabbt i medievärlden idag.

Vem som var först har jag faktiskt inte tagit reda på men jag tror någon av kvällstidningarna. Vem som var sist på nyheten är lättare att konstatera. Det var utan tvekan LT som av ovan nämnda skäl hade haft fullt upp att prata med polis och branschkollegor under kvällen.

Slutet gott, allting gott. Men oron när notiserna ramlade in och jag själv befann mig i bilen på väg mot Bagareliden kommer jag att bära med mig ett bra tag.

Joakim S Ormsmarck