Klik venligst
LEDARE 2024-04-07 KL. 11:00

Den första ledaren från Brolléus

Av Per Brolléus

Ledaren. Mitt livs första i Laholms Tidning.
Ska man skriva om journalistik? Ska jag välja ett unikt ämne? Ska jag presentera mig själv? Eller ska jag rada upp sanningar om hur jäkla kul jag tycker detta är?

Den första ledaren från Brolléus

Funderar både en och två gånger. Går ut på altanen i Skummeslöv där jag lever. Bor gör jag i Ljungby i Småland, men lever i Skummeslöv (Skummeslövsstrand skriver man bara om man vill vara lite märkvärdig) i Laholms kommun. Pular lite till med vårstädningen av trätrallen som jag inte blev helt nöjd med, hjärnan går på nåt slags efter-påsk-tempo så jag funderar lite till.

Skolfrågan. Ska man ge sig in i den? I kommunen jag bor i ville man lägga ner tre landsbygdsskolor. Det blev noll för det var politiskt självmord att göra något annat, sa de som bildade majoriteten. I Laholm, där jag lever, är frågan precis lika het och beslutet blev att stänga två skolor. I Ljungby kom istället ett sparbeting som nu slår mot alla skolor. 11,5 miljoner ska hivas in – men ingen vet hur, inte officiellt i alla fall.

Nej, jag passar på skolfrågan – åtminstone en vecka till.

Presentera mig själv då. Tja, kommer från ett liv på Sveriges Radio där jag jobbat i 28 år (har nog gjort precis allt) och blev kanske bekant för en del hallänningar när jag var utlånad (man sysslar med sådant på SR) till P4 Halland ett par år. Jag blir glad när HBK vinner, ännu gladare när Rögle segrar, men överlägset lyckligast när West Ham United tar tre poäng. Inget är större än WHUFC när det kommer till idrott.

Två söner. En i Halmstad och en i Malmö (alltså de bor där, det är inte jag som flängt runt, ni fattar). Inga barnbarn, inga katter, men en sambo. Cyklar i skogen, på landsvägar och på spinningcyklar. Helst en gång om dagen, men sanningen är snarare en gång i veckan. Har bytt en knäled, är närsynt och färgblind, gillar elbilar, hallon, kött och öl (vanlig öl, dvs riktig öl). Nyfiken, gillar åsikter, söker spänning men hatar pariserhjul. Typ så.

Och nu ska jag vända upp-å-ner på allting, tänker kanske någon. Nej, det ska jag inte, utan bara vara med och göra Laholms Tidning och fyra andra tidningar till exakt det som de ska vara: En tidning för de som läser den – på papper och på sajten. Märkte ni att jag undvek ett ”eller” när det handlade om hur man tar till sig det vi gör? Mycket avsiktligt. Känns som om många, trots att det är 2024, ser det som att det finns ett motsatsförhållande mellan det analoga och det digitala. Kan jag få någon att sluta resonera på det viset så är jag extra nöjd.

Hönni, vi hörs.

Per Brolléus

Chefredaktör Laholms Tidning