Klik venligst
LEDARE 2023-03-11 KL. 11:51

Anledning att fira

Av Judith Etzold

Årets sista (?) snöoväder sammanföll med såväl denna tidnings pressläggning som nyheten att Laholms Tidning nominerats till utmärkelsen Årets Lokala Nyhetstidning inför branschorganisationens gala i Stockholm den 31 mars. Ett kvitto som gör en chefredaktör såväl stolt som en aning rörd och framförallt mycket tacksam.

Anledning att fira
Joakim Ormsmarck är chefredaktör på Laholms Tidning. Han är stolt över de nomineringar som tidningen fått. Foto: Made in Båstad

Nomineringen lyder:
”Ett exempel på att göra annorlunda är bra. Tidningen innehåller allt en lokal tidning behöver såsom lokala nyheter, information och sport. Det märks att man vill satsa på sin tidning och att det ”nya” mottagits väl på den lokala orten och dess läsare.”
Av landets 290 kommuner bevakas drygt 230 av en gratistidning.
På många orter har tidningen funnits under lång tid och på andra har den etablerats i takt med att den lokala dagstidningen blivit mindre och mindre lokal helt enkelt lämnat efter sig en lucka för de riktigt lokala nyheterna som berör invånarna.
Laholms Tidning är i dessa sammanhang ett unikum utifrån det faktum att tidningen är den enda dagstidning någonsin som konverterats till en gratisutdelad veckotidning. Att tidningen dessutom verkar på en marknad där den lokala dagstidningen långt ifrån har tappat sin bevakning gör inte bedriften mindre anmärkningsvärd.
Nu återstår att se om det blir Laholms Tidning, Alekuriren eller Varbergs Tidning som åker hem från huvudstaden med diplomet i väskan. Våra kollegor i Ale och Varberg skapar varje vecka riktigt bra journalistik, såväl på webben som i papperstidningen, så oavsett vilken tidning som vinner är det mycket välförtjänt.

Men nomineringen som Årets Lokala Nyhetstidning är långt ifrån enda anledningen till att det firas på redaktionen denna veckan. Redan förra fredagen stod det klart att vår reporter Johan W Jönsson, Plogen i folkmun, är nominerad till utmärkelsen Årets Journalist som kommer att delas ut samma kväll. En bedrift som är så imponerande att undertecknad fällde både en eller annan glädjetår av såväl stolthet som lycka. Så otroligt välförtjänt.

Nomineringen lyder:
”Johan W Jönsson, eller Plogen, som han kallas, tar sig an allt med samma genuina intresse även om hans brinn för journalistiken började med hans stora sportintresse. Numera bevakar han såväl lokalpolitiken som ringer polisen för att stämma av helgens trafikförseelser men oavsett vad har han på agendan gör han det med stor kärlek till lokaljournalistiken.”  

Längre fram i tidningen kan du läsa en intervju med Johan där han berättar dels hur han känner inför det faktum att han är nominerad till ett av branschens finaste priser och dels hur han ser på sin roll som förmedlare av allt det som händer här i Laholm.
Nomineringarna till trots så tar nyheterna inte semester så efter lite firande på frukosten på redaktionen återgår vi nu till att göra det vi brinner allra mest för. Att berätta om livet i Laholm.

Trevlig läsning!