Klik venligst
KULTUR 2023-05-18 KL. 06:02

Wall ställs för ett knepigare fall än vanligt

Av Johan W Jönsson

Sten Wall tycks aldrig ge sig, skriver författaren Björn Hellberg i en hälsning till undertecknad. Och det tycks inte Laholms hedersmedborgare göra heller. Han kämpar oförtrutet på och med ”Den ultimata stölden” ger han ut deckare nummer 27 i Wallsviten.
– Efter alla år känner jag fortfarande att jag utvecklas som författare, säger Hellberg.

Wall ställs för ett knepigare fall än vanligt
Snart flyttar Björn Hellberg till en ännu mer central adress i Laholm då han lämnar Vingesgatan för det gamla sädesmagasinet. I dagarna kommer han dessutom ut med bok 26 i deckarsviten med kommissarie Sten Wall. Foto: Johan W Jönsson

Tennisexperten, frågesportsmakaren och underhållaren Björn Hellberg är ändå mest journalist och författare. Trots att han fyller 79 år i sommar är han lika produktiv som alltid.

– Jag har hållit på vansinnigt länge! Redan i slutet på -50-talet började jag skriva och sedan har jag fortsatt. 65 år ungefär och första boken kom 1969, det är också längesedan, säger Björn.

”Den ultimata stölden” utspelar sig i vanlig ordning i den fiktiva Staden som påminner allt mer om ett Laholm i större format. Denna gången känns bland annat Lagaholms fästning igen.

– När den första Wall-boken kom 1981 hade jag ingen aning om att min kommissarie skulle bli så seglivad. Det tror man ju inte. Men nu har han hängt med i 42 år, säger Björn.

Under pandemin kunde Hellberg börja skriva på sina böcker tidigare än vad han normalt kunnat göra då många andra jobb som han annars gör ställdes in.

– Pandemin hade inget gott med sig men för mig innebar det den fördelen. Nu har jag dock inte påbörjat någon ny. Jag har inte bestämt mig för vad det blir, om det blir, säger Björn.

Han och hustrun Inger
är mitt i en flytt från Vingesgatan och Hellbakken från det hus där Björn är uppväxt till det tidigare sädesmagasinet, som nu är lägenheter, i centrala Laholm.

– Flytten upptar mycket av min tid och inkräktar på mitt arbete. Det var en lyx för mig att få ta det lite lugnare under pandemin. Men flytten gjorde tydligen att jag knäcktes helt, skämtar Björn.


"Den ultimata stölden" innebär ett lite knepigare fall för Sten Wall än normalt. Foto: Johan W Jönsson


Normalt brukar Hellberg bygga sina deckare runt ett tema. ”Den ultimata stölden” har tre teman i tvivelaktiga lån med ockerränta och kvinnomisshandel samt ytterligare ett.

– Det finns knäppgökar som åker ut och filmar vid bränder och olyckor. Det är något slags sjukt påfund. Det är de tre delarna som på något vis kan höra ihop.

Hellberg beskriver
det som att Wall har ett lite knepigare fall än vanligt då det är tre olika spår. Hänger de ihop? Det är sannolikt men det behöver inte vara så, säger Björn kryptiskt.

– Det är polisens sak att avgöra om de hänger ihop eller inte. Är det sammanlänkat eller är det separata företeelser? De inträffar inom samma tidsram, berättar författaren.

Han är lika entusiastisk som alltid när han berättar om sin nya deckare. Att man aldrig blir fullärd som författare är något som inspirerar Björn att fortsätta.

– Jag är lyckligt lottad att ha kvar entusiasmen och nyfikenheten. Ju mer man kan, ju mer inser man hur mycket man ha kvar att lära. Det är en drivfjäder för mig som författare.

”Den ultimata stölden” kommer ut i dagarna och hittas bland annat på bokhandeln i Laholm.


Björn Hellberg är lika produktiv som han alltid varit. Han erkänner dock att förberedelserna inför den analkande flytten tagit såväl tid som kraft i anspråk. Foto: Johan W Jönsson