KULTUR 2022-05-30 KL. 11:16

Tornmusiken lockade många

Av Johan W Jönsson

Runt 350 personer lyssnade till tonmusiken på Kristi himmelsfärdsdagen. Med tanke på blåst och kyla var det en bra siffra. ”Det var svinkallt i vinden. Folk höll ju nästan på att frysa ihjäl”, säger föreningen Gamla Laholms ordförande Christer Jonsson.

Tornmusiken lockade många
Kyrkogården var välfylld när musiken från tornet ljöd över nejden, men det gällde att vara påpälsade då majförmiddagen bjöd på snålblåst. Foto: Tommy Paulison

Det var många som kom för att lyssna till den traditionella tornmusiken på Kristi himmelsfärdsdagen. Niclas Johansson på altsaxofon, Anders Larsson på trumpet, Daniel Hjort på trombon och Torbjörn Dahlqvist på barytonsaxofon bjöd på fin musik.

– Normalt sett öppnas luckorna i kyrktornet upp i olika väderstreck men då vinden dränkte mycket fick de öppna upp på en sida den här gången, säger Jonsson.

På kyrkbacken stod den månghövdade publiken och sneglade upp mot kyrktornet där instrumenten stack ut genom luckorna. Efteråt stärkte sig 75 personer med kaffe och vetebröd i Gamla Krukmakeriet. Arrangerande föreningen Gamla Laholm bjöd.

– Trots den isande vinden får man ändå säga att det blev en praktfull succé. De senaste åren har vi inte kunnat annonsera på grund av pandemin och det har märkts, säger Jonsson.


Musikerna vinkade från tornet efter en halvtimmes underhållning. Enligt tradition avslutades musikstunden med Härlig är jorden. Foto: Tommy PaulisonChrister Johnsson, ny ordförande i arrangerande Gamla Laholm, kunde glädjas åt stor uppslutning vid tornmusiken. Foto: Tommy Paulison