KULTUR 2022-07-05 KL. 07:02

Tillbaka på Smedjegatan – en sällsam historia

Av Johan W Jönsson

Efter två års uppehåll på grund av coronapandemin är Laholms Sommarspel tillbaka med föreställningen ”Tillbaka på Smedjegatan”. Suget efter kultur är stort och biljetterna börjar ta slut. ”Det är en pigg och rolig liten historia med lite tragiska och bittra inslag också. Kryddat med rätt mycket musik och sång”, säger regissören Hans ”Hatte” Bertilsson.

Tillbaka på Smedjegatan – en sällsam historia
Hanna W Engarås, Mikael Björk, Tensie Andersson och My Nyberg har alla bärande roller i Tillbaka på Smedjegatan. Foto: Johan W Jönsson

Hatte är Halmstadbo sedan många år men han har sina rötter i Ysby och han var inte sen att tacka ja när han fick frågan att regissera.

– Det är ett ärofyllt uppdrag. Jag frågade i min tur min bror Sven Bertilsson om han ville göra musiken. Han sa: ”Herregud, det är ju som att få ett landslagsuppdrag!”.

Det har jobbats länge med föreställningen och när LT ringer är ensemblen inne på sluttampen efter ett par veckors ledighet.

– Sist var vi framme så att vi kunde köra igenom hela föreställningen. Det stapplade lite men jag tycker att det var så bra som det kan vara. Det är ingen panik, säger Hatte lugnt.

– Man kommer till ett visst läge där man behöver publik för att man ska få till det där sista. Det kommer sitta när vi kör en generalrepetition inför en specialinbjuden publik.

Det är premiär fredagen den 22 juli och även lördagen och söndagens spelningar är fullbokade. Det finns biljetter kvar till den andra helgen i skrivande stund.

– Vi har 60 platser per föreställning. Vi får inte in mycket mer publik på Smedjegatan. Då får vi inte plats själva, skrattar Hatte.

Skulle det vara så hög efterfrågan på biljetterna att det är aktuellt med en extraföreställning så kommer den att spelas eftermiddagen lördagen den 30 juli.

– Det ser nästan ut som att det kommer bli så då det bara finns ett fåtal platser kvar. Folk är sugna på att titta på någonting och folk är sugna på att göra någonting.

– Det är likadant med ensemblen. De är spelsugna och har längtat efter att pandemin ska släppa så att de ska få spela igen, säger Hatte.


LT var med vid första repetionen på plats på Smedjegatan. Laholms Sommarspel är tillbaka efter två års uppehåll. Här syns Hanna W Engarås som är en av huvudrollsinnehavarna. Foto: Johan W Jönsson


Det är samling på Hausknechtska husets innergård där man tilldelas biljett och dessutom får veta lite vad det man ska få se kommer att handla om.

Vad kommer publiken att få vara med om?

– De kommer få se en sällsam historia om två stycken hantverksfamiljer som ständigt är i någon form av polemik med varandra. De är förtretna och önskar varandra inte något väl.

– Sedan händer det en olycka och smeden tappar sin förmåga att kunna arbeta vidare. I sin förtvivlan stjäl han kopparsmedens gigantiska skylt men kommer tillbaka.

Det utlovas intriger och kärlekshistorier. Sakerna som händer sker på Smedjegatan i Laholm och ingen annanstans.

Hur mycket är autentiskt?

– Det är sanningsenligt till 45 procent eller något liknande. Det finns en massa kopplingar. Det har funnits två smedjor där och det är i den gamla smedjan som vi har som lokal nu.

I rollerna hittas bland andra erfarna Hanna W Engarås, Tensie Andersson och My Nyberg. Mikael Björck har en bärande roll som ”italienaren” och Joakim Karlsson spelar smeden.

– Det är en hyfsat rutinerad ensemble i de stora rollerna. Det är en amatörteater där gemenskapen, att vara i ett sammanhang och att ha roligt tillsammans är det viktigaste.

Biljetter köps på Laholms Bokhandel.


Mikael Björk spelar italienaren i Laholms Sommarspels nya uppsättning. Foto: Johan W JönssonFakta:

Om ”Tillbaka På Smedjegatan”:
Kärlek under olyckliga omständigheter.?Om hantverksskrån och människoöden?på en gatstump i Laholm för 100 år sen.?Hur försoning, hopp och kärlek?överskuggar en orolig värld!?Så kan det bli om alla visar god vilja?

Av: Christel Feldt & Gunnel Karlsson Helbl
?Originalmusik: Sven Bertilsson
Regissör: Hans ”Hatte” Bertilsson