KULTUR 2023-09-02 KL. 07:02

Teater inspirerad av Dylan får världspremiär i Laholm

Av Johan W Jönsson

Pjäsen ”Möt mig i morgon” ska sättas upp i Vadstena, Stockholm och sedan vidare till London. Men premiären sker på Laholms teater. Melker Nilsson och Robin Fajado har både skrivit och spelar själva i pjäsen inspirerad av Bob Dylans liv och låtar.
– Det ska bli fantastiskt kul att få inleda vår lilla turné på den anrika och fina teatern i Laholm, säger de två aktörerna.

Teater inspirerad av Dylan får världspremiär i Laholm
Melker Nilsson och Robin Fajado hoppas inspirera och beröra med den egenskrivna pjäsen inspirerad av Bob Dylans musik och memoarer. Foto: Florentine Urbach

Möt mig i morgon är baserad ”på lögner och berättelser inspirerade av Bob Dylans liv och låtar”. Genom Dylans rika låtkatalog förs de båda karaktärerna på scen närmare varandra.

– Besökarna kommer att få uppleva en fiktiv historia som är baserad på Dylans texter, musik och memoarer. Karaktärerna vi skapat heter Jokern och Tjuven, säger Robin.

Dylans musik genomsyrar föreställningen och kommer att spelas i ny tappning. Melker och Robin har arrangerat om många av låtarna och gjort dem på sitt sätt anpassade till föreställningen.

– Vi tycker att det är viktigt att föreställningen ska vända sig såväl till dem som lyssnat hur mycket som helst på Bob Dylan till dem som kanske aldrig hört en textrad av honom, säger Robin.

– Jokern och Tjuven möts och märker att de har någon slags koppling till varandra. Utan att spola för mycket så är det är Dylans musik och texter är kopplingen, säger Melker.

”Möt mig i morgon tar publiken med på en resa fylld av rädsla, kärlek och drömmar. Musiken står i centrum och skapar en gripande upplevelse som kombinerar stor komik och dramatik.”

Både Melker och Robin är Bob Dylan-fantaster. De är uppväxta med hans musik och när de träffades på folkhögskola i Bjärnum trubadurade de mycket ihop runt i södra Sverige.

– Vi brukar säga att vi betat av varenda bowlinghall i södra Sverige. Vi spelade mycket av Dylans musik och började fundera på vad han sjunger om. Det är otroligt flummigt ibland.

– Vi fastnade lite i det och ville utmana det, vilket vi gjorde genom att skriva den här föreställningen. Från bowlinghallarna till premiär på Laholms teater, skrattar Robin.

De båda tycker att grejen med Dylan är att han skriver texter som ingen annan gjort varken innan eller efter. Han berör olika ämnen där han lämnar det fritt för lyssnaren att tolka.

– Den första musikern att vinna nobelpriset i litteratur. Det finns mycket att hämta ur varje text. Låtar från -60-talet skulle kunna vara skrivna igår. Dessutom är han mystisk, säger Melker.

Robin Fajados och Melker Nilssons musikteater får premiär i Laholm. Man måste inte gilla Bob Dylan för at tycka om pjäsen, menar skådespelarna. Foto: Florentine Urbach

Måste man gilla Dylan för att gå på föreställningen?

– Absolut inte. Låtarna är våra tolkningar och det är vi som sjunger. Berättelsen handlar om två unika personer som möts och lär känna varandra, säger Melker.

Vad hoppas ni att besökarna ska få med sig?

– Att de tänker på vad de har upplevt. Det är ingen krånglig föreställning. Men det handlar om ämnen som krig, kärlek och vänskap. Tänker publiken på det när de lämnar har vi lyckats.

– Men det är också kul om någon som inte gillar Dylan eller som aldrig hört honom sätter på en låt med honom när de kommer hem. Det hade varit fantastiskt!, säger Robin.

Hur kommer det sig att ni inleder i Laholm?

– Det var de första riktiga intressenterna. Vi har en vän som har sommarboende i Mellbystrand och vi fick idén att höra av oss till teatern i Laholm genom honom, säger Melker.

– Det är en himla fin teater och de visade ett genuint intresse för vår föreställning, då tänkte vi; Laholm och världspremiär, det klingar rätt bra, ler Robin.

Efter premiären i Laholm den 15 september väntar spelningar i Karlshamn, Stockholm och Vadstena. Till våren ska pjäsen ut på turné och nästa höst till Edinburgh och London.

Föreställningen är en timme lång. Biljetter hittas på nortic.se.

Fakta:

Melker Nilsson, uppvuxen i Karlshamn och utbildad vid Mountview Academy of Theatre Arts i London, har en bakgrund med medverkan i produktioner som Choir Man på Arts Theatre, West End, och Million Dollar Quartet på The Barn Theatre med mera.

Robin Fajardo, med rötter i Spanien och Stockholm, har sin utbildning från Balettakademien i Göteborg. Han har stått på scen i produktioner som Äppelkriget på Helsingborgs Stadsteater och Funny Girl på Malmö Opera med mera.