KULTUR 2022-02-26 KL. 07:58

Teater Halland vill nå fler sydhalländska barn

Av Johan W Jönsson

Teater Hallands teaterkollo på höstloven brukar vara populära. Nu erbjuds kollo även längre söderut i länet för att fler sydhalländska barn ska få möjlighet att vara med. ”Vi har fyllt platserna när vi kört i Varberg”, säger Matilde Hall som är marknadschef på Teater Halland.

Teater Halland vill nå fler sydhalländska barn
Teater Hallands populära teaterkollo kommer till södra Halland för att fler sydhalländska barn ska nås. Foto: Malin Arnesson

Teater Halland är som namnet vittnar om hela länets teater. Men eftersom att teatern finns i Varberg är den av logistiska skäl inte lika lättillgänglig för oss i södra Halland.

Från och med i år kommer det dock att erbjudas teaterkollo på Najaden i Halmstad under påsklovet. Det för att barn från Laholm och Halmstad ska få en större chans att deltaga.

– Vi har haft barn från södra Halland även på våra teaterkollon i Varberg men det är ju inte säkert att det går att fixa skjuts. Bara för att barnen har lov innebär det inte att föräldrarna är lediga.

Det är fyra skådespelare från Teater Halland som håller i de tre dagarna som det handlar om. De deltagande barnen får testa på grunderna i teater.

– Det blir övningar och lek. På kvällen under den sista dagen blir det en liten uppvisning som föräldrar och syskon får komma och titta på. Det är ett lekfullt sätt att få testa på teater.

Det är också ett bra sätt att skaffa kompisar. Ibland har deltagarna med sig någon som de känner sedan innan men det kommer också deltagare till kollot själv.

– Det brukar bli ett gott gäng som har väldigt kul ihop, säger Matilde.

Det populära höstlovskollot i Varberg kommer att vara kvar. Påsklovskollot i Halmstad blir ett komplement i södra Halland.

– Vi hoppas att det nya kollot i Halmstad ska bli lika populärt. Vårt kollo i Varberg brukar bokas på ganska snabbt.

Teaterkollot vänder sig till barn i mellanstadieåldern (årskurs 4-6). Det är kostnadsfritt att deltaga och teatern bjuder på lunch samt fika under den avslutande dagen.

Det är ett dagskollo och alltså ingen övernattning. Datumen är den 11 till 13 april. Uppvisningen är på onsdagskvällen den 13 april. Det finns plats för 20 barn på kollot.

Information om tider och bokning finns på Teater Hallands hemsida.