Klik venligst
KULTUR 2024-03-05 KL. 17:46

Tapetserarmästare årets kulturstipendiat

Av Johan W Jönsson

Tapetserarmästare Daniella Håkansson är årets Knutsgillestipendiat. Hon får kulturstipendiet bland annat för sitt sinne ”för inredning, bevarande, färg och form” där hon låter möbler bidra till vår historia och skapar en levande landsbygd.
– Det känns kul och hedrande. Jag kände inte till Knutsgillet innan men det är väldigt fint att bli uppmuntrad på det här sättet, säger Daniella.

Tapetserarmästare årets kulturstipendiat
Karl-Fredrik Klinker och Brita Lundh från Knutsgillet skålar i bubbel med sin kulturstipendiat Daniella Håkansson. Tapetserarmästaren som driver Bennets Möbel- och tapetserarverkstad. Foto: Johan W Jönsson

För att få Knutgillets kulturstipendium ska man vara ung, man ska ha kommit en bit på väg och man ska ha visat att det man sysslar med bär.

– Vi vill se att det verkligen finns förutsättningar att det ska bli någonting. Vi gör ett omfattande arbete innan vi utser våra kandidater, säger gillets ålderman Brita Lundh.

Och en bra bit på väg, det har 38-åriga Daniella Håkansson verkligen kommit. Hon har drivit Bennets Möbel- & tapetserarverkstad i tolv år. Hon har tagit såväl gesäll- som mästarbrev.

– Att Knutsgillet lyfter fram lokala förmågor är väldigt positivt. Det ger en push i rätt riktning och det är så klart alltid trevligt att bli uppmärksammad för det man gör, säger Daniella.

LT har skrivit om Daniella såväl när hon fick ta emot sitt gesällbrev som mästarbrev. Med två års mellanrum tog hon båda breven. Hon var egentligen kvalificerad för att bli gesäll tidigare.

– För att ta gesällbrev krävs det att man har 2 800 timmar bakom sig i yrket och det hade jag sedan länge när jag tog mitt brev. Men man ska ha tid också, ler Daniella.

För att ta mästarbrev måste man ha grundutbildning och minst 10 000 timmar dokumenterad yrkeserfarenhet. Daniella blev mästare i november i fjol och fick ta emot sitt brev i Blå hallen.

Tidigare fanns tapetserarverkstaden och butiken på Flygstaden. Sedan fem år tillbaka huserar Bennets Möbel- & tapetserarverkstad på Fladje gård mellan Genevad och Eldsberga.

– Innan flytten hade jag en väldigt liten butiksdel. Den är betydligt större nu och där har sortimentet utökats allt efter som med inredning, presenter och ätbara varor.

Där finns även saker som Bennets gjort själva av spillmaterial. Verksamheten ligger i tiden – att återbruka är inne. Det var en stor pik under pandemin då fler la pengar på sitt hem.

Hur tänker du framåt?

– Drömmar finns! Sedan måste så klart fastighetsägaren säga sitt. Men det hade varit väldigt kul med en kafédel eller någon liten gårdsbutik – en mötesplats, säger Daniella.

Att utveckla de populära tapetserarkurserna som snabbt blir fulltecknade är en annan del som Daniella skulle vilja göra. Kunna erbjuda fler och olika typer av kurser.

Daniella Håkansson känner sig glad och hedrad över att Knutsgillet utsett henne till årets kulturstipendiat. Foto: Johan W Jönsson

Bennets har en stor bredd då de klär om allt från bilinredningar, mc-sadlar, butiksinredningar och gardiner utöver alla möbler. De syr också gardiner och kuddar.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att det är så varierande och att man får göra så många olika saker. Man ställs inför nya utmaningar och får vara kreativ. Mötet med kunden och att ge nytt liv till möbler, ler Daniella.

Kulturstipendiet delas traditionsenligt ut vid Knutsgillets högtidssammankomst på Strandhotellet som äger rum lördagen den 9 mars.

– Daniella var väldigt snabb mellan sitt gesäll- och mästarbrev. Det är kul att hon tog steget att gå vidare. Hon skapar och sysslar med något hållbart – möbler bär på en historia, säger Brita Lundh.

– Hon är en person som har ett stort engagemang inom sitt område, i kombination med kunskap och utbildning. Vi är jätteglada över att få dela ut årets stipendium till Daniella, fortsätter hon.

Stipendiet är på 5 000 kronor. Pengarna ska Daniella använda för att förkovra sig på något sätt. Hon har inte bestämt exakt men någon form av utbildning blir det, berättar hon.

Motivering:

”Daniella Håkansson lärde sig att sy i unga år och utbildade sig till tapetserare. Efter att ha jobbat med att renovera möbler i många år tog hon över och blev företagare med egen möbelverkstad där hon även håller kurser i möbeltapetsering.

Daniella har målmedvetet utbildat sig inom området och satsade först på att ta Gesällbrev. Bara två år senare fick Daniella sitt Mästarbrev och har även en utbildning som läderdoktor. Med sinne för inredning, bevarande, färg och form låter hon möbler bidra till vår historia och skapar en levande landsbygd genom att verka i en tidigare lantbruksbyggnad.

St Knuts gille i Laholm tilldelar Daniella Håkansson 2024 års kulturstipendium för sin vilja att ständigt utvecklas inom möbelrenovering, bidra till att gamla möbler får nytt liv och kan bevaras och säkerställer därmed en hållbarhet genom kreativt återbruk.”

I november i fjol hämtade Daniella sitt mästarbrev i Blå hallen i Stockholm. Hon behöver alltså inte ordna någon ny balklänning till Knutsgillets högtidssammankomst där hon tar emot kulturstipendiet. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

De har fått kulturstipendiet sedan 2014:

2024: Daniella Håkansson (tapetsör)

2023: Matilda Ewaldh (kock)

2022: Julia Nylander (operasångerska)

2021: Inget stipendium deldes ut på grund av pandemin

2020: Elvira Roslund Gustavsson (konstnär, lera)

2019: Linus Lundberg (författare, kulturskapare)

2018: Pernilla Månsson (konstnär, olja)

2017: Jack Johansson (sång/musikproduktion)

2016: Karin Svensson (sjukhusclown)

2015: Samuel Nilsson (byggnadsvårdare)

2014: Voizone (stämsång)